Важно от БАБХ! Ето кои са безопасните яйца и агнешко

Агнешко месо на българския пазар бива няколко вида

Важно от БАБХ! Ето кои са безопасните яйца и агнешко | StandartNews.com

Стана ясно кои са безопасните за консумация яйца и агнешко месо у нас.

Агнешко месо на българския пазар бива няколко вида, основното от които е охладеното месо, заяви д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в интервю за съвместната рубрика на "Сдружение за достъпна и качествена храна" и БАБХ.

По думите му в по-голямата си степен месото, добито в България, е от български агнета живели, отгледани и заклани в български кланици. То винаги е със син печат, който показва буквите БГ, следва номерът на кланицата, в която е заклано.

ВИЖ ОЩЕ: Скандал с македонско агнешко у нас, какво се случи

"Това агнешко месо е безопасно за консумация, защото е преминало през ветеринарен контрол, спазена е хладилната верига и е доставено до магазина с всички необходими документи", обяснява д-р Кулински.

Той изтъкна, че за втора-трета година у нас се предлага охладено агнешко месо, добито в македонски кланици. Македония има четири кланици, одобрени за търговия с Европейския съюз.

"Ние следим това месо да влиза от тези кланици с всички необходими документи и потребителите не бива да се притесняват", категоричен бе той. 

Извън текущия официален контрол, за по-малко от 10 дни са извършени около 2500 извънредни проверки и те са основно в търговската мрежа и в кланиците, които гарантират, че продуктите, които се търгуват на щанда, са преминали през един допълнителен контрол, което до голяма степен гарантира безопасността на самите храни.

ВИЖ ОЩЕ: Колко струва агнешкото от фермата до щанда

"От БАБХ са задължили всички търговци ,когато продават предварително неопаковано агнешко месо на разфасовки плешка, бутче, главички, дреболии ясно на щанда или на етикета да бъде обозначено произходът на месото", обяснява още д-р Любомир Кулински .

Той изтъкна, че в България се колят живи агнета с произход Румъния, в което няма нищо незаконно.

Третият вид агнешко месо, който така е доста пренебрежимо малък процент е дълбоко замразеното агнешко месо. В България то обикновено влиза през пристанищата, най-много през Варна, защото идва с кораби. То е с произход Нова Зеландия и е с един кафяво-червеникав печат, на който с големи букви пише New Zealand и твърде лесно би могло да се разпознаe.

Кулински коментира и яйцата на пазара.

"Те са традиционно от Полша, а тази година и от Украйна. За яйцата от Украйна се прилага същият принцип", подчерта г-н Кулински.

Той призова българите да се ориентират към купуване на български продукти, защото така подпомагаме българските производители, а и са с гарантирана степен на безопасност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай