Неделя,

Жизнено необходимо детско лекарство изчезна от аптеките

От: Редакция -
680
Жизнено необходимо детско лекарство изчезна от аптеките
A
A
A

Важният за деца медикамент “Пулмикорт” изчена от аптечната мрежа.

Той се ползва често при деца за лечение на тежки възпаления на дихателните пътища и при астма. Родители твърдят, че от месеци едва успяват да набавят препарата. Първоначално институциите отричаха да има недостиг. Сега уверяват, че търсят решение на проблема, съобщи Нова телевизия.

“Обиколихме около 20-25 аптеки. Успяхме да съберем два блистера, общо взето. Навсякъде казват, че го няма", разказва Любомира Станчева от Фондация “Нашите недоносени деца”.

“Ние винаги, всяка година, имаме някакъв тип дефицит. Свикнали сме за децата да има преходни липси. Но когато те станат повече от месец или два, се усещат критично на пазара. Проблемът вече е над четири месеца, категорично”, казва доц. Рада Маркова, управител на детска поликлиника, пулмолог.

Извън столицата откриването на този медикамент също се оказва предизвикателство. Когато бъде намерен, идва с ограничения - по един блистер на човек.

“Един блистер има пет дози, които могат да стигнат, в най-добрия случай, за пет дни. А на моите близки беше изписано за три месеца. И един блистер няма да им стигне”, споделя Любомира Станчева, която е родител на недоносено дете.

За да се справят с недостига, родители са принудени да търсят лекарството в чужбина - в съседните Гърция, Турция и Сърбия. Това трябва да правят и част от лекарите.

“Хората ги закупуват, иначе лечението на тези деца трябва да спре по принуда. Имаме и такива случаи, които при спряно лечение, децата идват с пристъпи, които трябва да овладяваме. Ние самите за клиниката, тъй като изчерпваме запасите си, трябва да намерим медикаменти и да прилагаме при деца в спешно състояние от Турция”, признава доц. Маркова.

От Изпълнителната агенция по лекарствата уверяват, че се търси решение на проблема.

“Продължаваме усилията за осигуряване на допълнителни количества от други държави членки. Също така е комуникирано с компанията и възможността за осигуряване на чуждоезични опаковки при необходимост и при възможност”, заяви Богдан Кирилов от Изпълнителна агенция по лекарствата.

Работи се и по въвеждането на алтернативен продукт в аптечната мрежа.

“На финален етап е международна процедура по разрешаване за употреба на друг лекарствен продукт със същата активна съставка и същата лекарствена форма”, информира Кирилов. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички