Събота,

Вайбърът не се подслушва? Забравете.Ще е официално

От: СТАНДАРТ -
Вайбърът не се подслушва? Забравете.Ще е официално
A
A
A
  • Службите на ЕС ще четат съобщенията ни в мрежата

Службите на ЕС ще четат съобщенията ни в мрежата. Целта е да се предотвратява тероризъм, съобщи Дарик. Европейският съюз възнамерява да задължи социалните мрежи и приложенията за есемеси и послания да разкриват криптирани съобщения с цел борба с тероризма. Агенция Bloomberg информира за това с позоваване на проекта на документ, изготвен в навечерието на срещата на ръководителите на вътрешните министерства на страните от ЕС. Според агенцията тероризмът отново е на първо място в политическия дневен ред на Европейския съюз във връзка с неотдавнашните терористични атаки във Франция и Австрия.

Документът изтъква необходимостта да се защитят хората от ислямския радикализъм. И една от мерките за борба е да се предостави на правителствата възможност за достъп до шифровани SMS, които потребителите препращат един към друг в различни социални мрежи и чрез приложения.

В същото време се отбелязва, че социалните мрежи и други доставчици на хостинг услуги ще носят отговорност, ако техните услуги се превърнат в платформа за незаконни дейности или пропаганда на престъпност, тероризъм или омраза. В тази връзка се предлага да се създаде инструмент за изтриване на медийни файлове с терористично съдържание по-малко от час след като те станат известни. Отделно Европейският съюз планира да се заеме с търсенето на „технически решения за получаване на достъп до криптирани данни“, за да „позволи на властите да упражняват своите надзорни функции“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички