Въшките не ходят по мръсни коси

Въшките не ходят по мръсни коси | StandartNews.com

Ако са плъзнали в школото, намажете детето с лосион превантивно
Бум на паразитите има на всеки 5 г., признават училищни медици

Повишен брой на заразените с въшки деца регистрираха от Столичната регионална здравна инспекция през последните седмици. Според тях обаче засега нещата са в рамките на нормалното и определено не става дума за бум на паразитите. За да разберем как да процедираме, ако се натъкнем на въшка или гнида, потърсихме мнението медицинските сестри, работещи в столичните школа.

Според училищните доктори най-важната стъпка, за да се контролират въшките и да не се стига до разпространение на заразата, е превенцията - редовните прегледи. В много от софийските училища такива

проверки се правят поне веднъж седмично

А при вече открити случаи - дори и по два-три пъти в седмицата. "Най-висок е контролът при класовете от началния курс", коментират медицинските сестри, тъй като от първи до четвърти клас обикновено има най-много заразени. Практика в някои учебни заведения е и профилактичното мазане на децата със специални препарати против паразити. "Когато става въпрос за повече заразени, преди детето да се върне в училище, искаме бележка от личния лекар, че и цялото семейство е чисто", казват медицинските сестри.

Школските медици споделят, че през последните години почти не са имали заразени деца, но сега в края на учебната година случаите зачестили. В това обаче нямало нищо притеснително, тъй като не се случвало за първи път. "Въшките

не се появяват в определен годишен сезон

просто по необясними за нас причини през 5-7 години броят на заразени рязко се покачва за някакъв период от време", разясняват училищните медицински сестри. Те допълват още, че заразата с този вид паразити няма общо с хигиената и обикновените шампоани не могат да се преборят с тях, колкото и да опитваме. Специалистите препоръчват, когато родител чуе за случай на зараза с въшки в училището на детето си, профилактично да измие главичката му със специален лосион, за да предотврати разпространяването на въшките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай