Вартоломей не може да ни се качва на главата

Вартоломей не може да ни се качва на главата | StandartNews.com

Визитата на Вселенския патриарх Вартоломей I у нас разбуни духовете. Награденият с орден "Стара планина" гост бе обвинен, че е предявил претенции към църковни реликви и с поведението си е унижил патриарх Неофит. "Вартоломей се държа като слон в стъкларски магазин", обобщи шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Русофилски кръгове проведоха активно мероприятие срещу Вселенския патриарх, контрира философът и богослов проф. Калин Янакиев. "Стандарт" предлага мненията на двамата.

От морална и юридическа гледна точка исканите от него реликви са български, казва Божидар Димитров

- Обидно е да твърди, че сме откраднали светини, които всъщност сме спасили

- Като християни гърците са длъжни да погребат Самуил

- Г-н Димитров, чии са в крайна сметка реликвите, които поиска Вселенският патриарх Вартоломей I?

- Категорично са български. От 1925 г. те са наши от юридическа гледна точка. А от морална -реликвите са правени с църковните данъци на българските трудолюбиви селяни през вековете. Понеже манастирите са били в българска етническа среда, все пак всички села около Драма и Серес са български.
Значителна част от тях, около 800 икони, църковна утвар, книги и богослужебни предмети, се съхраняват в НИМ. Някои от тях са изложени в експозицията "Българската автокефална архиепископия в Охрид". Реставрацията и консервацията на някои от тях продължават.

Светините са българска държавна собственост. Евентуално претенции би могла да има Гърция, но тя няма, тъй като всички имуществени въпроси, свързани с взаимни претенции, са уредени окончателно с два договора през 1964 г.
Откъде накъде Вартоломей ще има претенции към тези реликви?

- А доколко Вселенският патриарх може да иска нещо от името на Гърция?

- Вартоломей I е турски гражданин и е ръководител на Вселенската патриаршия, което означава на всички християни не само по цялата планета, а вселена, включително и християните в долината Андромеда, ако има такива. Така че е неуместно и доста странно това искане в полза на гръцката държава, тъй като съобразно гръцките закони всичкото имущество на църкви и манастири е собственост на държавата. Отдавам го на нещо моментно. Надявам се, че Вартоломей е разбрал грешката си и вече няма да прави така.

- Не е ли абсурдна ситуацията, от една страна, Вселенският патриарх да бъде награждаван с най-висок български орден от президента ни, а от друга страна, премиерът да отказва среща с него?

- Отказът на премиера Бойко Борисов да го приеме и поведението му спрямо него е перфектно. На дипломатически език по този начин се изразява недоволство от некоректната постъпка на Вселенския патриарх, който използва точно тържествената церемония, на която го наградиха с най-висок български орден, за да се държи по един, най-меко казано, невъзпитан начин. Втората обида е твърдението, че сме откраднали тези реликви. Защото Вартоломей прекрасно знае, че ние нищо не сме откраднали, а точно обратното - ние сме ги спасили. Богдан Филов, моят предшественик на директорския стол между 1910 и 1920 г. на тогава Народния музей, е обяснил, че въпросните реликви могат да станат жертва на военните действия от двете страни на фронта.

- Възможна ли е размяна на исканите от Вартоломей I реликви срещу костите и плащаницата на цар Самуил, които са в Гърция?

- Няма никакво отношение между искането на Вселенския патриарх и въпроса с връщането на тленните останки на Самуил у нас. Ние водим преговори за това с гръцката държава, а не с Вселенската патриаршия. Тленните останки на Самуил се намират в гръцки държавен институт - Византийския музей в Солун, а не в църковна институция. Отделен въпрос е, че гърците като християни са длъжни да го погребат по християнски, а не да го държат в саркофаг, който да показват от време на време на президента ни.

- Какви последствия ще има скандалът с визитата на Вартоломей I?

- Надявам се, че този случай ще бъде само един малък и неприятен епизод в отношенията между България, българската черква и българската християнска общественост с Вселенския патриарх, комуто признавам определени заслуги към страната ни, за които бе и награден с орден. Това обаче не означава, че може да ни се качва на главата!


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай