Варна може пак да се размине с модерно лъчелечение на онкоболните

Варна може пак да се размине с модерно лъчелечение на онкоболните | StandartNews.com

На кантар е финализирането на проект за 3.9 млн. лева за линеен ускорител

Варна. Варна е един от малкото областни центрове в страната без работещ линеен ускорител и модерно лъчеление на онкоболните.Оказа се , че спечелен проект за 3.9 млн. лева за „Модернизиране на отделението по лъчелечение на СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков" в града може и да не бъде реализиран, стана ясно на пресконференцията за представянето му.

Проектът буксува заради цялостната документацията, възложена от общината като бенефициент на външна фирма – плевенска, за 11 бона. Срещу нея е имало обжалване в КЗК, във ВАС, а през януари и пред 5-членен състав на ВАС.

Проектът е стартирал от края на октомври 2013 г. и трябва да приключи след две години - в края на октомври 2015. Едва сега с разрешение на магистратите ще се завъртят тръжните процедури, но при 4 фирми кандидати за оборудването е обичайна практика да има обжалване, каза ръководителят на проекта инж. Стефан Манзурски.

Направеното до момента по проекта е само публичното му оповестяване и бункер в строеж за линейния ускорител. Онкоболницата „Д-р Марко А. Марков" разполага с апарат за телегаматерапия, който е от 70-те години на миналия век.

От 4 години има негативна тенденция болните да се изпращат в Шумен и София, признаха от ръководството на здравното заведение. От 4400 новозаболели от рак в Североизточен район 3000 се нуждаят от лъчетерапия, посочи проф. д-р Лена Маринова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай