Ванче Михайлов остава скрит за Скопие в родното си село

Според Скопие Михайлов олицетворява цялото зло, събрано на едно място от миналото

Ванче Михайлов остава скрит за Скопие в родното си село | StandartNews.com

Официалното откриване на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля миналата седмица предизвика антибългарска пропаганда в Република Северна Македония, напомняща най-мрачните времена от управлението на югославския диктатор Йосип Броз Тито, припомня БГНЕС.

Водещи в кампанията срещу България бяха президентът Стево Пендаровски, премиерът Димитър Ковачевски и "дежурните" патриоти от ВМРО-ДПМНЕ, начело с лидера на формацията Христиан Мицкоски и бившият външен министър от времето на Никола Груевски Антонио Милошоски. Всички те повтаряха едно и също: “България чества и се възхищава на фашист, нацист, главорез, сътрудник на Хитлер и Мусолини”.

Според тях Иван Михайлов олицетворява цялото зло, събрано на едно място от миналото. Интересен в случая е фактът, че нито един от българските политици, присъствал на откриването на Културния център, не е казал и дума за самия Михайлов. Решението за именуването на центъра е на местните българи и това е станало преди много години.

В същото време нито на Пендаровски, нито на Ковачевски, нито на Мицкоски, още пък по-малко на Милошоски и медиите им пречи, че в РС Македония от над 7 години има държавен музей в родното село на Иван Михайлов край Щип, където има восъчна фигура и специална стая в негова чест.

Музеят е открит на 21 декември 2014 г. от тогавашния министър на културата Елизабета Канческа-Милеска, която на официалната церемония подчертава, че нейното министерство е закупило къщата от семейство Андонови, за да представи богатата революционна борба.

"Министерството на културата и правителството на Македония закупи тази къща и решихме тук да бъде изграден този музей. Щип сам по себе си е град-музей, богат на история, която е особено важна за страната ни, за нашия народ. Този музей е само една малка част от нашата богата история, свидетелстващ за нашия път към независимостта", каза тогава Елизабета Канческа-Милеска.

Тя подробно описва восъчните фигури на Йосиф Ковачев, Мише Развигоров, Тодор Александров, Иван Ванчо Михайлов, Панчо Михайлов, Гоце Делчев и Даме Груев.

В нито едно от информационните табла, посветени на Иван Ванчо Михайлов не пише, че е "бил фашист, нацист, сътрудник на Хитлер и Мусолини" или пък “български главорез".

Музеят се намира в непосредствена близост до родните къщи на Иван Михайлов и легендарния лидер на ВМРО Тодор Александров.

Изграждането и подреждането му е дело на най-известните македонски учени: проф. Зоран Тодоровски, проф. Виолета Ачкоска и проф. Никола Жежов. Всички те изработват от начало до край концепцията на музея. Восъчните фигури 11 на брой са изработени в Украйна. Тук е редно също така да се отбележи, че нито в Германия, нито в Италия има восъчни фигури на Хитлер или Мусолини в музеите за национална история.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай