Ваксинираха хиляди деца, колко са учениците с две дози у нас

Майките с коронавирус не трябва да спират кърменето на бебета си

Ваксинираха хиляди деца, колко са учениците с две дози у нас | StandartNews.com

Имунизираните с първа доза от ваксините срещу COVID-19 деца у нас са 16 195. Със завършена ваксинация са 12 136. До момента са поставени общо 28 331 ваксини при деца от 12 до 17 г., включително.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. "Децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксините на производителите Pfizer/BioNTech и Moderna. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие. Родителите на деца, навършили 12 г., трябва да знаят, че ваксинирането против коронавирусната инфекция не замества ваксинопрофилактика по отношение на другите инфекциозни заболявания. Следете имунизационния календар на детето, за бъде то предпазено от други ваксинопредотвратими вируси и бактерии", предупреждават от здравното ведомство.

Не е необходимо майките с установена коронавирусната инфекция да спират кърменето на детето – чрез кърмата детето не може да се зарази с COVID-19. Достатъчно е при кърмене майката да спазва общите мерки за носене на маска, миене на ръцете и дезинфекция. “След ваксинация срещу COVID-19 в майчиното мляко се откриват повишени IgG антитела. Колкото по-високо е нивото на антителата в кръвта на майката, толкова по-високо е нивото на антителата в майчиното мляко, като най-високите стойности се установяват 1-2 седмици след прилагането на втора доза от иРНК ваксините. Въпреки това защитният ефект на тези антитела при бебета на ваксинирани майки все още не е доказан“, посочват учените от института „Роберт Кох“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай