В РБ Радан отговаря за думите, ние за делата

В РБ Радан отговаря за думите, ние за делата | StandartNews.com

Найден Зеленогорски може да бъде обединяващият кандидат-президент на блока

Настимир Ананиев, зам.-председател на ДБГ

- Г-н Ананиев, за вас ценност ли е единството на Реформаторския блок? Питам по повод признанието на Радан Кънев, че не му е важно. И за какво ви е това единство, когато непрекъснато си правите номера зад гърба?

- Няма никакво съмнение, че номерата идват от един човек. Виждате, че откакто се възстанови Изпълнителният съвет на РБ, което изцяло е заслуга на ДБГ, всички започнаха да идват и да взимаме решения. Да, единството на блока е ценност.

Избирателите ни искат това. Който се изказва в посока, че единството не е ценност, той работи срещу РБ, за лични интереси и амбиции.

- Какво всъщност се случва с новия проект на Радан Кънев, с който той обяви, че се захваща, защото РБ бил "изчерпан"?

- Нищо не се случва. Зад въпросния господин няма никаква маса, дори собствената му партия не го подкрепя. В момента Кънев има много нисък рейтинг. Още в момента на обявяването му този бъдещ проект събираше подкрепа от едва 1,5-1,8%. Затова и направи завой към РБ. Тук идва въпросът докога ние ще търпим такова поведение.

- Да, наистина, докога?

- Покрай трите избора, в които участвахме заедно, се познавам с много колеги от ДСБ и мога да кажа, че повечето от тях не одобряват поведението на Радан Кънев. Той в момента е техен председател, но публичните му изяви по никакъв начин не кореспондират с желанието и вижданията на партията му. Повечето хора там искат да останат в РБ. Вярно е, ДСБ, ДБГ и СДС имаме своите различия. Обединява ни това, че сме десни, обединяват ни политики, зад които сме застанали и цели, които сме припознали, че са важни. Бях на заседанието на Изпълнителния съвет на РБ, когато взехме решението за единна кандидатура за президент. Всички казаха - да, макар и някои с условия. Още на следващия ден се чу, че не е било постигнато съгласие.

- От ДСБ искат конгрес преди президентския вот. Възможно ли е, ако тяхното условие не бъде изпълнено, да играете с двама кандидати?

- Първо трябва да се уточни каква е целта на искането за конгрес. На него ще издигаме кандидат-президентската двойка ли? И защо да е конгрес, а не форум? Ще учредяваме партия ли? Четох твърдения на Кънев за неговия личен рейтинг и този на партията му. Всеки може да казва каквото иска, но най-голямото мерило са изборите. Наскоро се проведоха местни. На тях стана ясно, че предложенията, направени от ДБГ, са сполучливите. Ние спечелихме Плевен и Добрич. А бих казал, че Радан Кънев загуби София и Варна. Изказахме притесненията си, но все пак се съобразихме с желанието на партньорите си. Но кой пое отговорност за провала във Варна и София? Кънев отказа да го направи. А аз бях на закриване на кампанията във Варна, когато той заяви, че поставя на карта своето политическо бъдеще и че Чавдар Трифонов е кандидатът за кмет, който ще спечели Варна. Какво стана? Не само че не успя да отиде на балотаж, а в първата седмица от работата на Общинския съвет се отказа и се оттегли от РБ. Което говори за тежка политическа грешка, но отговорност не бе поета.

- Т.е. категорични сте, че Радан Кънев не става нито за президент, нито за лидер на РБ?

- Нека погледнем кой е обединителят и кой - разединителят в РБ. Обединителят е Найден Зеленогорски. Той бе председател на предизборния щаб и направи успешните ни кампании. Той изработи единството на блока и продължи да настоява РБ да представлява десницата и да бъде сила. От другата страна е г-н Кънев. И като се видят действията му, става ясно, че те са насочени да цепят или да свалят резултата на блока. Аз не мога да разбера защо, когато не си успял по нормален и легитимен начин да оглавиш РБ, защото лидерът не се назначава, се опитваш да го постигнеш по друг начин. Трябва да спрат деконструктивните действия.

- Може ли Радан Кънев да ви изнерви дотам, че просто да го изключите?

- Отговорът на този въпрос има нюанси. Искаме ли ние ДСБ да бъде част от РБ - да, искаме. Дали Радан Кънев е най-правилният представител на тази формация, не решаваме ние, а самата партия. Те имат конгрес в края на тази година и ще стане ясно одобрява ли действията му. Убеден съм, че РБ има бъдеще. Въпросът е не само да правим "исторически компромиси" с Лютви Местан на кафе и локум, а когато трябва да се седне на масата и да потърсиш консенсус със собствените си коалиционни партньори.

- Социолози твърдят, че битката е за второто място - кой ще стигне до балотажа срещу ГЕРБ. Имате конкуренция - евентуално ляво обединение и патриотично. Какви са шансовете ви?

- Не бива да забравяме, че изборът за президент е мажоритарен. Гласува се за личности, не толкова за партийни пристрастия. Не мисля, че има политическа формация, която тръгва към избори, ако не цели да спечели или в най-лошия случай - да стигне до балотаж. Такава трябва да бъде и стратегията на РБ. И президентската двойка, която ние ще излъчим, трябва да носи това послание - на хора десни, които търсят победата и могат да свършат работа. Мисля, че много хора подценяват силата на РБ. Позицията ни е сложна, защото сме заедно в управлението, но който следи политиката не само от заглавия, ще види, че РБ е коректив на ГЕРБ. В момента търсим кандидат на РБ, който може да спечели изборите.

- Както ви слушам - Найден Зеленогорски президент, търси му се вице.

- Това е един от сценариите. Контактната група в РБ ще реши кои да са кандидатите. Да, Найден Зеленогорски отговаря на профила, за който настояват останалите партии в блока. Ключово важно е целият РБ да подкрепи един кандидат, независимо кой. Така започнахме разговора си, така и ще го завършим - единството е изключително важно. Защото сега правим реформи при 23 депутати, но какво щеше да се случи, ако имахме 123-ма?!

- 23-ма сте, но гласувате разделени...

- Ако проследите последните 10 ключови гласувания, ще видите, че РБ гласува единно. От което може да се направи един много важен извод за Радан Кънев - че думите и действията му тотално се разминават. Каза, че излиза в опозиция, а поиска общ кандидат за президент с ГЕРБ. Заяви, че ще прави нов десен проект, а сега иска да стане лидер на блока. Така че г-н Кънев отговаря за думите, а ние, другите партии - за делата, за случването на нещата и налагането на законопроекти и реформи, които защитават интересите на избирателите ни.

- Ще изпълните ли заканата, ако не бъде приет антикорупционният закон, да напуснете управлението?

- Тази тема е ключова за България. Корупцията е огромен проблем и ние не бива да си заравяме главите като щраус, иначе все повече хора ще напускат страната. Ако законът не бъде приет, за нас това ще е знак за нас, че корупцията не е приоритет на управляващото мнозинство и ние нямаме какво да правим там. Аз обаче съм оптимист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай