В "Александровска болница"-София: Отпушват артерии през дупчица

В "Александровска болница"-София: Отпушват артерии през дупчица | StandartNews.com

С метода спасяваме пациенти от ампутация, обяснява доц. Добрин Василев

София. Хиляди пациенти минават през клиниката по кардиология в "Александровска болница". Там те получават помощ за всякакви проблеми - от остра и хронична сърдечна недостатъчност, през високо кръвно, до възпаления на миокарда и кардиомиопатии. Наред с рутинните методи на лечение, в нея се практикуват и едни от най-модерните техники. Кои са те и кога се прилагат, разказва доц. Добрин Василев, началник на клиниката.

Отпушването на артерии на ръцете и краката е единият от специалните трикове на лекарите в клиниката по кардиология на "Александровска болница". Благодарение на това, те спасяват пациентите от ампутация на болните им крайници. Запушването на артериите се получава при периферна съдова болест. Симптомите при това състояние са болки по време на ходене, които се появят след 10-100 м, схващане на мускулите, появата на рани по краката, казва доц. Добрин Василев. Те се получават, защото е намален притокът на кръв до тъканите, те не могат да се хранят пълноценно и започват да умират. Въпреки че симптомите са много явни и лесно се виждат, в клиниката обикновено пациентите пристигат в късен стадий. Понякога са с ужасяващи рани,

имат дори отрязани пръсти

споделя доц. Василев. Причината за късното търсене на медицинска помощ според него е ниската здравна култура на българите. В същото време лекарите могат да им помогнат много лесно и почти безболезнено в този случай.
Отпушването на артериите става през миниатюрна дупчица на крака или ръката, обяснява доц. Василев. През нея се премахва причината за запушения съд. Обикновено "виновниците" са атеросклероза, стеноза, съсиреци. Пушенето пък е доказан директен фактор за развитието на периферната съдова болест. Спирането на цигарите има страхотен ефект за прекъсването на прогресията при това заболяване, но нищожен процент от пациентите ги отказват, ядосва се доц. Василев.

Стентирането на сънните артерии пък е последната новост в клиниката по кардиология. На практика методът

предотвратява инсулта

и затова е много важен. Приложението му у нас обаче все още е много малко. Използваме метода при пациенти, които имат високостепенни стеснения на артериите, които кръвоснабдяват мозъка, обяснява доц. Василев. Това е алтернатива на хирургичната операция, която засега е златният стандарт. При някои пациенти обаче откритата интервенция не може да се прилага, защото рискът е много висок. Тогава се предпочита стентирането. Обикновено това са пациенти с по-висок сърдечен риск, където анестезията може да е проблем, при хора със съпътстващи заболявания, казва доц. Василев. Въпреки че опасността при стентирането е малко по-висока, след 30-ия ден резултатите в лечението са еквиваленти като при хирургичната операция. За поставянето на диагнозата трябва да се направи ултразвуково изследване, за да се види има ли стеснение и какво е то. Ако е пълно запушването, не се препоръчва да се прави, каквото и да е, предупреждава доц. Василев. Това е така, защото

мозъкът е много специфичен орган

и е циркулацията на кръвта е различно организирана. Тя е резистентна на трусове, казва доц. Василев. 4 артерии хранят мозъка, ако едната спре да функционира по-бавно, може да не се получи инсулт, а само по-леки симптоми. С времето организмът се приспособява и човек може така да живее с години. Ако някоя от артериите се запуши изведнъж обаче, се получава и инсулт, казва доц. Василев. Симптомите, които издават, че има нещо нередно с притока на кръв към мозъка, са главозамайване, изтръпване, слабост на ръцете краката, нарушение на визията. Ако почувствате нещо подобно, и то е необичайно в сравнение с всекидневното ви състояние, трябва незабавно да потърсите лекар, защото инсултът не чака. Там е важна всяка минута.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай