В "Яйцето" разгадават тайната на книжен бръмбар

Легендарният ресторант, в който се родиха свободното слово и демокрацията, вече е модерен изследователски център

В "Яйцето" разгадават тайната на книжен бръмбар | StandartNews.com

* Легендарният ресторант, в който се родиха свободното слово и демокрацията, вече е модерен изследователски център

* Емблематичното пространство е било физкултурен салон и хранилище за книги

Бръмбар, открит в тъканта на подвързията на книга от 1756 г., който при всички изследвания не дава ДНК, е една от загадките, пред които се изправят учените в най-новата лаборатория за реставрация и консервация на документи от културно-историческото наследство. Тя вече работи в Софийския университет "Св. Климент Охридски" като част от модерния изследователски център "Яйцето". Странното насекомо е било дадено за изследване и в Канада, но и там не са успели да установят какъв точно вид е то.

Тайните и на други редки книги от ХVІІІ век ще разгадават експертите в новата супер модерна лаборатория. Тя ще извърши и дигитализацията на университетската библиотека, която е втората по големина и богатство у нас след националната "Св. св. Кирил и Методий.

Дългогодишната мечта на преподаватели и студенти 

за възраждане на "Яйцето" като център на мисълта и духа вече е факт. 
Обновеното "Яйце" в Ректората се превърна в модерен конферентно-изследователски център. Това стана благодарение на усилията на чл.-кор. проф. д-р Иван Илчев, бивш ректор на Алма Матер, сега ръководител на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ" и на проф. Оля Харизанова, водещ координатор на центъра.
"Яйцето", плод на новата дигитална епоха, бе открито от внуците на проф. Илчев и проф. Харизанова, за да се покаже приемствеността между поколенията. Пространството вече е място за опазване и показване на богатата култура и наследство на България, обясни проф. Илчев.

"За мен и за моето поколение, това място е от особено значение, защото ние завършихме Софийския университет точно през 1989 г. Никога няма да забравя своите преподаватели, защото в това място нямаше значение дали си преподавател, професор, доцент, асистент или си студент, нямаше и значение в кой курс си. Това беше отворено пространство, в което 

всеки можеше да срещне своя любим преподавател

да сподели с него мечтите си, проектите си, да му каже какъв иска да стане", сподели вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на "Яйцето". Тя цитира думите на големия български философ проф. Николай Василев, според когото в "Яйцето" има "най-много кубически метра въздух на всеки посетител, защото има най-много свобода".  

Изключително емоционален е днес този момент за мен, защото, за съжаление, една голяма част от тези хора, от които много съм научила, днес не са сред живите, заяви още Илияна Йотова. Тя припомни и думите на проф. Боян Биолчев, който е казвал за "Яйцето", че това място е исторически осветено и в него се връща нормалността на българската държава. В тези стени са вградени личностите, професионализмът, геният на много български преподаватели. Това място е значимо, защото в него се говореше свободно - не само за перспективите и за нашето бъдеще, но тук се споделяха идеи, както и такива за "раждането на книги", и се "раждаха нови науки", каза Йотова.

Никой не знае какво точно е било предназначението 

на приземното помещение с прекрасни сводести тавани, когато е било създадено. Именно заради тях то получава името си - яйцето. Легендата гласи, че е трябвало да бъде параклис, но икони по стените никога не се появяват. 
През годините "Яйцето" е било какво ли не. "Аз лично съм играл баскетбол в него, защото беше физкултурен салон", спомни си проф. Илчев. След това в помещението се съхраняват книги от библиотеката, после става стол за служителите на Софийския университет, а след това ресторант. От около 15 години "Яйцето" не функционира. Защото нароилите се в квартала около Алма матер заведения му "дърпат" клиентелата. 

Именно като ресторант обаче "Яйцето" придобива легендарната си слава на място, където се ражда свободата на словото. В него забранени теми няма. Преподаватели и студенти разговарят като равни не само за наука, но и за политика и всичко, което става в България, особено в драматичните първи години на прехода.

"Яйцето" бе символ на нещо, което витаеше във въздуха. Тук се бистреше политиката с необичайна свобода. Мястото бе знаково за академична свобода", каза при откриването на центъра проф. Илчев. 

Тук се възроди свободното слово 

на българската интелигенция, посочи Стефан Тафров.

"Започнахме да търсим варианти за запазването на това пространство, като запазим и символното, знаковото му значение, което то има, защото няколко години преди 1989 г. беше оранжерия за нови демократи", каза още проф. Илчев.
“След 1991 г. много от спорещите в “Яйцето” застанаха начело на различни крила и крилца на новото демократическо движение. Бих казал, че си поразвалиха отношенията. Тук бяха и Николай Генчев, и Желю Желев, и Николай Василев - сред водачите на първите митинги”, припомни проф. Иван Илчев, показвайки кой къде е седял.

"Опитахме се да направим това пространство културен център, но не можахме да намерим средства. От пет години ръководя Центъра за върхови постижения "Наследство БГ", който е един от четирите центъра за върхови постижения в България, финансирани от Европейския съюз. Той е и единственият център, който работи в областта на хуманитаристиката заедно с информационните технологии и инженерните специалности", каза проф. Иван Илчев.

Той съобщи, че в центъра "Наследство БГ" участват пет от големите университети в България. Това са Софийският университет "Св. Климент Охридски", който е водещата институция, Университетът за архитектура, строителство и геодезия, Техническият университет в София, Националната спортна академия и Великотърновският университет. 

Участват и седем института от Българската академия на науките

както и Националната библиотека и Регионалният исторически музей в София. Това е една много мощна организация, в която работят над 250 учени от тези научни институции и през последните години организирахме много конференции, беше изградена нова инфраструктура и бяха създадени 27 лаборатории при различните партньори в Центъра за върхови постижения "Наследство БГ". Една от заложените идеи в програмата ни беше свързана с пълното преустройство на "Яйцето" в Ректората на Софийския университет, обясни проф. Илчев.

Така "Яйцето" вече има голяма конферентна зала за 120 души, оборудвана с модерна апаратура, каквато няма в университета. В момента това ще е най-модерната зала в Алма матер. Към нея има и втора зала - отново заседателна, за около 30 души. Има и четири-пет лаборатории към Университетската библиотека - за реставрация и консервация на книги, с каквито не е разполагал до момента Софийският университет.

В новите зали ще се организират конференции, ще има различни заседания, ще се правят изследвания и 

ще се възстановяват документи и книги

но не само от Софийския университет, а и от всички партньори на Центъра за върхови постижения "Наследство БГ".
Между 1,8 млн. лв. и 2 млн. лв. е финансирането на ремонтните дейности, но голяма част от тях са европейски средства. Преди да започне ремонтът на "Яйцето" ни бяха необходими около три години, а след това самият ремонт продължи около година, каза още проф. Иван Илчев. 

На официалното откриване на обновеното "Яйце" проф. д-р Оля Харизанова, водещ координатор на центъра, благодари на всички, които са участвали в реновирането на емблематичното пространство. На огромните екрани в него се въртяха промените, пред които е минало"Яйцето" през последните близо 40 години.

Сред гостите на откриването бяха зам.-председателят на групата "Обнови Европа" в Европарламента Искра Михайлова, зам.-председател на ДПС, доц. Анета Дончева, председател на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), проф. Любомир Спасов, акад. Васил Николов, Соломон Паси, проф. Ваня Добрева, Димитър Томов, редица преподаватели, настоящи и бивши възпитаници на СУ "Св. Климент Охридски". 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ной
преди 1 седмица

Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контрoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:---- https://use.my/sman

Откажи