В София - без каруци и с ново паркиране

Това иска общинският съветник Борис Бонев

В София - без каруци и с ново паркиране | StandartNews.com

Реформа за платеното паркиране в София предлага независимият общински съветник Борис Бонев, съобщиха от "Спаси София".

Бонев внесе предложение в Столичния общински съвет за всеобхватна реформа на платеното паркиране в София.

"През десетте години, откакто беше въведена Синята зона, не са правени никакви корекции, освен механично увеличаване на зоните. През този период градът ни значително се промени, а натискът от автомобили осезаемо нарасна", обясни Бонев мотивите на предложението си.

"Основна промяна е ограничаването на броя на служебните и безплатни паркоместа за институциите до 3. Не е справедливо цели улици и площади да се ползват като служебни паркинги, а живущите да нямат къде да паркират, докато пешеходците лавират между колите по разбитите тротоари", каза Бонев.

"Затова предлагаме разширяване на Синята зона в рамките на целия център. Нелогично е крайно натоварените райони около НДК, Халите, Докторския паметник и др. да продължават да бъдат извън Синята зона", заяви Андрей Зографски от "Спаси София".

От организацията предвиждат евентуално въвеждане на "Уикенд зона". Тя ще важи през почивните дни и може да бъде въведена в природен парк Витоша например. За първи път в България се въвеждат доказани европейски практики, за да може да намалим хаоса по софийските улици и да улесни движението.

Обширният доклад съдържа още и забрана за животинска тяга и каруци в компактния град, дигитализация на работата на ЦГМ чрез електронни винетни стикери и контрол, премахване на грозните и нелегални антипаркинг елементи по тротоарите и улиците и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай