В "Пирогов" ще има кабинет за жертви на домашно насилие.

Подобен кабинет има в Многопрофилната болница в Бургас, но той е за жертви на сексуално насилие.

В "Пирогов" ще има кабинет за жертви на домашно насилие. | StandartNews.com

В института „Пирогов” от 1 юли стартира съвместен проект с Националната полиция и неправителствената организация „Деметра” за помощ на пострадали от домашно насилие, предаде БНР.

При този вид престъпление - домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му, коментира изпълнителният директор на институтае "Пирогов" проф. Стоян Балтов.

"Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: "Ние сега трябва да отидем в "Съдебна медицина" да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство" и след това евентуално да търсят помощ по няакъв начин. Всичко това нещо ще бъде свършено в рамките на 15 до 30 минути с подготвени от нас хора, които ще бъдат буквално на разположение 24 часа 7 дни в седмицата", обясни проф. Балтов.

"Този проект цели да събере всички институции. Националната полиция участва също в проекта, а той самият е подкрепен и иницииран от Министерство на правосъдието", отбеляза Мария Иванова от асоциация "Деметра". Подобен кабинет има в Многопрофилната болница в Бургас, но той е за жертви на сексуално насилие.

"Искаме да направим кабинет, който да обслужва жертвите, да се предоставя незабавна здравна помощ, да има специалисти, които да се грижат за пострадалите от нараняванията, да се предложи една емоционална и психологична помощ, след това да се насочат към безопасна среда. Съдействие от полицията също ще има, т.е. идеята е да се съберат всички специалисти на едно място, за да може пострадалите да се чувстват сигурни и да преминат по нелекия път за преодоляване на тези житейски изпитания", каза Мария Иванова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай