В Лондон и Оксфорд рисуват Левски

Малчугани питат как Апостола е успял да обходи отечеството и дали се е страхувал от нещо

В Лондон и Оксфорд рисуват Левски | StandartNews.com

В Лондон и Оксфорд рисуват Апостола

Историци от национален музей „Васил Левски“ в Карлово отидоха до Лондон и Оксфорд, за да разкажат на българчетата, които живеят там, за Апостола на свободата. С изложби, презентации и пособия за интерактивни игри Даяна Методиева и Виктор Комбов представиха част от историята на Възраждането и борбите за национално освобождение, пише marica.bg. Три дни двамата карловци изнасяха уроци по родолюбие  в българското училище "Иван Станчов" с директор Снежина Мечева към  нашето  посолство в Лондон и българското училище "Слово" в Оксфорд с директор д-р Валентина Александрова. "Посрещнаха ни сърдечно и веднага започнаха да разпитват за Левски", разказаха Даяна Методиева и Виктор Комбов. Техните срещи били с ученици от 5., 6. и 7. клас, но двамата изнесли уроци и пред децата от предучилищните групи. Всички имали възможността да научат повече за Апостола на свободата чрез специално разработени за тях интерактивни уроци. "Децата питаха много за Левски - какво е говорил, как е успял да обходи отечеството и да убеждава народа да се бори за свободата си, мислил ли е за майка си и сестра си, страхувал ли се е от нещо", разказва Комбов. В закараните чак в Англия работилнички на музея децата изработвали картички с лика на Васил Левски. Те рисували също портрети на Раковски, Каравелов, Райно Попович. Освен разказите за Апостола, малчутаните гледали и документални филми за него. 

След срещите директорката на българското училище в Оксфорд д-р Валентина Александрова написа във фейсбук: 

"Има инициативи, които заслужават всяка минута усилия и труд. Една такава инициатива успяхме да осъществим в българското училище „Слово“ в Оксфорд, като последвахме примера на българското училище „ Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон. По покана на тези две училища наши гости бяха младите историци Виктор Комбов и Даяна Методиева от Националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Искахме учениците не само да получат или затвърдят знания за великия българин, но и да им предоставим шанс да сътворят нещо, което да оживи образа на този обичан и уважаван национален герой, да го доближи до тях така, че никога да го забравят. 

Виктор и Даяна определено са хора, които обичат работата си и живеят, мислят и мечтаят чрез нея. В рамките на 3 дни, първо в Лондон, а после и в Оксфорд, те разказваха, мотивираха, обясняваха детайли от своите презентации, отговаряха на въпроси, правиха картички с печати заедно с учениците, оцветяваха... С точно премерени фрази и обикновени думи, разбираеми и за най-малките ни ученици, някои от които дори не говорят добре български, младите гости от Карлово представиха живия образ на Апостола на свободата. Благодарни сме им за това! 

След емоционалната среща на представителите на музея с нашите ученици ние се надяваме, че сме успели да посеем и в тях зрънцето на национална гордост и интерес към българската история. Надяваме се също много от тези деца да смогнат да посетят Карлово и музея на Васил Левски през някое от следващите лета... Ако го направят, ще знаем, че сме изпълнили успешно мисията си!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор marica.bg
Коментирай