В Божурище се подписват в подкрепа на кмета

Жители на Божурище се събраха тази сутрин на протест в подкрепа на арестувания кмет Георги Димов

В Божурище се подписват в подкрепа на кмета | StandartNews.com

Жители на Божурище се събраха тази сутрин на протест в подкрепа на арестувания кмет Георги Димов. Това е първата проява в защита на обвинения в съмнителни сделки с имоти кмет, а преди ден стана ясно, че прокуратурата ще иска постоянен арест и отстраняването му от длъжност, съобщава Нова телевизия.

Част от протестиращите държат плакати с надписи „Георги, нужен си ни”, „Освободете ни кмета”, „Георги Димов превърна Божурище в град за живеене”. Гражданите събират и подписка в подкрепа на кмета.

Кметът е разследван за продажба на 4 общински имота на занижени цени. Само преди месец в разследване на Нова ТВ стана ясно за сделки с евтини имоти в общината. От материала на Марин Николов, излъчен в края на април, става ясно, че 80 декара общинска земя пред регулация на километър от София е оценена на 1,68 лв. за квадратен метър. След търг по оценката, терените са продадени на частници за малко над 2 лв. квадрата. Една от фирмите спечелили имотите, се оказа близка до бащата на кмета на Божурище.

„Четирите продадени имота са ниви четвърта категория, извън регулация. Тяхната цена няма как да достигне 8 млн., както се тиражира в публичното пространство. Те трябва да бъдат вкарани в регулация, за да се повиши цената им, което на общината би струвало близо 1 млн. лв. Тогава цената би се повиша, но никой не може да каже колко би стигнала тя. Към момента това са ниви, извън регулация, а цената е дадена от лицензиран експерт оценител. След това г-н Димов е предложил тази цена за гласуване на Общински съвет. Решение за продажбата може да вземе само Общинският съвет. Изцяло в техните правомощия е да завишат цената. От общо 14 общински съветника, 9 са гласували „за” продажбата на имотите на тази цена. Цената е еднаква със средната за София. Патрадоксалното е, че бившият вече председател на Общинския съвет, чийто сигнали и жалби беше проведена тази показна акция по онова време е бил председател на Общинския съвет и също е гласувал „за” продажбата на четирите имота на тази цена. Според мен се защитават лични и частни интереси на някой, който не е успял да участва в търга или не е спечелил ”, каза Заместник-кметът на Община Божурище Владислава Симеонова.

Тя обясни, че търгът не е бил обявен късно и Общината има четири спечелени дела с това обвинение. Симеонова беше категорична, че в търга не е участвал бащата на кмета и не е бил пълномощник на нито една от фирмите, участвали в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай