Събота,

В бойна готовност ли е България? Говори генерал Попов

От: Стандарт -
1342
В бойна готовност ли е България? Говори генерал Попов
A
A
A

Бившият началник на отбраната и бивш председател на Комисията по отбрана в Народното събрание Ген. Константин Попов настоя за свикване на КСНС по темата за националната ни сигурност. Разнобоят в изпълнителната власт между управляващите и опозиция ще ни постави в много тежка позиция, предупреди ген. Попов пред БНТ. 

„Ние трябва да повишим своите отбранителни способности, защото ако не искаш война, трябва да се готвиш за война“, категоричен бе той. Ген. Попов обясни, че ако има провокации и полети близко до българската територия, трябва да се взема своевременни и решителни мерки. Той поясни, че когато се говори за НАТО, трябва да се има предвид, че това са 30 държави, които взимат самостоятелно решенията. Въоръжените сили на НАТО са въоръжените сили на отделни страни. По думите му въоръжените сили са инструмент за провеждане на политика с цел постигане на това, което политиците са решили. Политиците трябва да вземат тежките решения и всяко едно забавяне за модернизация на отбранителните способности е голяма игра със сигурността на държавата, подчерта ген. Константин Попов. Според него нерешените въпроси в политиката водят до много сериозен ефект върху всички нас. „Всички ще страдаме, ако не взимаме важните решения“, предупреди генерал Константин Попов. 

Той настоя да се превъоръжаваме бързо, но да се положат усилия за превъоръжаването на сухопътните войски и военноморските сили. Нищо сериозно не се случи и очевидно е, че това не е най-строгата критика към Министерство на отбраната, защото просто нищо не става. Политическият сигнал е по-важен, защото има разместване на пластовете в геополитическото пространство. Там нямаме решение, каза ген. Попов. Според него една фрегата в Черно море няма да доведе до потушаване на конфликта. Доверието между НАТО и Русия е нарушение и ако не се възстанови, ще има тежки последици за НАТО, за нас, за Русия и за Украйна, предупреди още ген. Константин Попов. 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички