Сряда,

Уникален случай! Какво направиха с Васил Левски в София

От: Редактор -
2761
Уникален случай! Какво направиха с Васил Левски в София
A
A
A

Няма преки свидетелства за погребението на Васил Левски след обесването му, а мястото на неговия гроб е предмет на различни хипотези и спорове.

В мирно време обаче всеки се отъждествява с Левски.

В София направиха гроб върху място за паркиране и мястото му е платено.

Тук през 1873 г. е погребан Васил Левски” това гласи надпис върху паметна плоча, поставена на ул. „Даме Груев” в София, но не върху фасада на сграда или върху постамент, а по средата на паркомясто, оградено от бели кашпи с цветя и венци, предаде Нова.

„Това е временен паметен знак и няма нищо нередно, след като е разрешен от местните власти. Той е сложен за една седмица и е по повод открити документи. Според авторитетни историци това е мястото на гроба”, коментира фотожурналистът Цветан Томчев.

„Плочата не е поставена според правилата. Има специална наредба за паметните знаци. Важният въпрос обаче е какво означава Левски за нас и нуждаем ли се от гробно място на Левски, за да почитаме и уважаваме неговото дело”, коментира историкът Тодор Чобанов.

Не закъсняха и коментарите за абсурда:

"Хайтов е жив!

Нов гроб на Левски в "Красно село". Монументът е временен, заплаща се паркомясто. Славата на откривателите обаче ще трае по-дълго.

Защо тази нужда от гроб на героя ли? Ами защото една от травмите на националната ни свяст е, че навремето никой не е посмял да го погребе и да остави знак.

Очаквайте гробове и в други софийски квартали!"


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com