Умуват за новата цена на газа. Ще има ли енергийна бухалка

Предложеното от "Булгаргаз" е поскъпване с 58% на природния газ от 1 април

Умуват за новата цена на газа. Ще има ли енергийна бухалка | StandartNews.com

Предложеното от "Булгаргаз" поскъпване с 58% на природния газ от 1 април ще обсъжда днес Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Очаква се скокът на цената да бъде по-нисък, защото разчетите на газовата компания са правени в период, в който горивото беше с едни от най-високите си стойности на европейските борси.

Скокът на газа може да бъде с по-малко от поисканите от „Булгаргаз“ 58%, но поскъпване от април ще има, категоричен бе преди дни председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

„Ще има повишаване на цените, защото България не произвежда газ, а го внася. Ако някой може да каже откъде да внесем малко по-евтин газ, комисията със сигурност ще задължи „Булгаргаз“ да се възползва от тези количества. Но газът е вносна стока, която се е вдигнала десетократно последната една година. Каквото може комисията ще направи, но е наивно да се очаква, че няма да бъдат повишени цените, свързани с енергията от газ“, обясни Тодоров.

Все още не е ясно, като резултат от поскъпването на газа, какво ще е увеличението на цените на топлоенергията, дали промяна ще има още от април или определянето на нови цени на парното и топлата вода ще бъде отложено от юли. Окончателните цени на синьото гориво трябва да станат ясни на 1 април.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай