Улицата роди небивала солидарност

Опашки пред супермаркетите, не пред храмовете

Улицата роди небивала солидарност | StandartNews.com

 

  • Опашки пред супермаркетите,  не пред храмовете

Апелът на властта и лекарите даде резултат в София. Улиците оредяха в сравнение с предишните дни и в центъра, и по кварталите. Засилена полицеска охрана има навсякъде. Повечето хора са с маски, някои собственоръчно направени от марля. Други са се вързали с шалове, младите са вдигнали качулки на анцузите и са закопчали циповете над носа, криейки лицата си, особено пред полицаите.

Улицата роди и небивала солидарност.  Бдителни граждани спират по улиците нарушители, но вместо да им се карат, им подават маски, които имат в повече. Малкото отворени магазини, изнасят навън храна за бедните, които обикалят. Същото направиха производителите след като разбраха, че се затварят пазарите. В супермаркетите пък хората масово търсят български стоки.  

Пред храмовете сутринта имаше необичайно малко възрастни хора, а излезлите млади семейства, пропуснаха старите хора и пазеха дистанция. Вместо просещи хора, които продават цветя,  през църквите стояха влади момчета, подаващи дезинфектанти. Иконите се почистваха за първа година, както го правят винаги в Гърция, но на излизане повечето твърдяха, че само са ги доближавали, а после са палили свещ.

В  „Света неделя“ обаче се оказа, че все пак е имало причестяване с обща сребърна лъжица.

В старинния митрополитски храм "Свети Николай Мирликийски чудотворец" полицейска лента спираше миряните да влязат вътре. Пред повечето от кварталните храмове беше пълно с полиция,  хората спокойно влизаха в храмовете, но строго проверяваха за маски и спазване на дистанция.

„Не само трябва да си храним корема, но и душата. Взела съм решение да дойда, защото мисля, че е безопасно”, сподели Мира Бъчварова, която бе сред малкото, дошли да запали свещ в храма. Според нея мерките за безопасност са достатъчни, а хората са дисциплинирани и използват необходимите предпазни средства.

В катедралата „Александър Невски” на светата молитвена литургия на Негово светейшество присъстваха малко миряни, тя се предаваше пряко по телевизията. В службата бяха специално добавени молитвени прошения заради епидемията от коронавирус.

Оказа се, че българинът тази година на Цветница е без цвете, но с маска. А по Великден спазва карантината, но не и постите. За разлика от храмовете, пред супермаркетите от сутринта се вият опашки, като хората сами спазват дистанцията от 2 метра. Хората наблягат на месото, зеленчуците и пиенето. Масово питат продавачките дали салатите са български.

Предвидливи търговци вече са сложили на отделен щанд и малки хартиени икони, които хората масово купуват, за да се молят вкъщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай