Петък,

Удрят ни нови магнитни бури. Кога ще е страшно?

От: СТАНДАРТ -
12998
Удрят ни нови магнитни бури. Кога ще е страшно?
A
A
A

През изминалата седмица имаше мощни магнитни бури. Сега следва пауза от няколко дни преди следващите изригвания. Това предупреди доц. Петя Трифонова, зам.-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Около 10 февруари обаче прогнозите чертаят още една по-силна магнитна буря. След това - около 18, 25 и 28 февруари отново ще има смущения, като най-силното от тях ще е в самия край на месеца посочиха в началото на месеца учените от НИГГГ към БАН.

Не са много начините, по които можем да се скрием от влиянието на слънчевите изригвания, обясни доц. Трифонова.

„Да останем вкъщи по време на слънчеви изригвания – това е единственият начин да се предпазим донякъде, защото железобетонните конструкции на сградите спират магнитното поле”, подчерта зам.-директорът на Националния институт по геофизика към БАН.

Тя обясни какво представляват магнитните бури. Това са слънчеви изригвания, които внезапно и рязко изменят магнитното поле на планетата ни. Те могат да повлияят по два начина на живота ни – могат да засегнат част от технологиите, но могат да засегнат и здравословното състояние на някои от нас. Освен обичайното главоболие, слънчевите изригвания могат да доведат до изменение на кръвното ни налягане, както и на сърдечната ни дейност.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички