Удължават с още 6 месеца личните документи без книжките

Над 413 000 българи няма нужда да се редят на опашка до юли

Удължават с още 6 месеца личните документи без книжките | StandartNews.com

С нови 6 месеца се удължава срокът на личните карти и паспортите, които изтичат в условията на пандемията от коронавирус. Това е записано в проект за промяна на Закона за извънредното положение, който ще бъде внесен в парламента, разкрива в. "Телеграф".

„Към настоящия момент в закона е записано, че следва да бъде удължена за срок от 6 месеца валидността на личните карти и на книжките, които изтичат в периода 13 март -31 октомври. Законопроектът предвижда този срок да се измени от 13 март до 31 януари следващата година“, заяви пред „Телеграф“ зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, който е вносител на текста. По думите му гратисния период ще действа и за паспортите, с които пътуваме зад граница.

Има три причини, които депутатите са взели предвид при подготвянето на предложението си. „На първо място основният аргумент за удължаването е задълбочаването на кризата с разпространението на коронавируса. Смятаме, че има необходимост срокът да се увеличи, защото това е вярна стъпка в ограничаването на заразата. Предстоят и зимни месеци, освен това съществува риск от заразяване както за българските граждани, които ще да подменят документите си, така и за служителите на МВР от звената на БДС. Целта е да вземем превантивни мерки, доколкото е възможно. Освен това е голям и броят на изтичащите лични карти и няма нужда в тази ситуация, хората да се редят на опашки“, коментира още Ципов.

Книжките, които изтичат в периода октомври – януари 2021 г. не са толкова много, затова те не са включени в промяната на закона. Разбивка от дирекция БДС показва, че за периода юни - юли - август са издадени 381 000 лични карти и 181 000 паспорти. „Тези, които предстои да изтекат като валидност през ноември-декември и януари догодина са над 303 000 лични карти и 110 000 паспорти“, отчете зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ. По думите му с новите текстове на практика отговаряме и на неформалната препоръка на Европейската комисия, която касае именно издаването на документи в условията на световна пандемия.

„Личните карти на българските граждани се признават в 48 държави. Ние ще приемем принципа на реципрочност за гражданите на тези страни. Те са държавите-членки на ЕС и още няколко извън съюза“, допълни Ципов. Предстои промените в закона да бъдат обсъдени във вътрешната комисия в НС, а след това в пленарната зала. Ако депутатите са съгласни с тях, ще се гласуват. Предварителните разговори между партиите показали, че всички са „за“ новото удължаване, тъй като нямало нужда гражданите да се редят зимата по дълги опашки и да се заразяват с коронавирус.

Гражданите могат да подават заявления за документи във всяко едно районно управление в града, в който живеят, а не както беше допреди година само в това по постоянен адрес, коментира зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. Например, ако живеете под територията на 8 РПУ, а работите под територията на 9 РПУ, може да си подадете заявлението в Девето районно. Ципов напомни, че голям брой лични карти, книжки и паспорти бяха издадени предсрочно от мобилните екипи, които обикаляха по големите фирми и държавни уречждения. Това също била една от причините броя на заявките да спадне значително през летните месеци. По думите на Ципов в проекта за промяна на закона е записано и чужденците, които са у нас краткосрочно в условията безвизов режим, да могат да подадат заявка и да удължат документите си за пребиваване у нас за срок от 3 месеца при извънредните обстоятелства.

Звената за документи за самоличност в районните управления в страната пускат по трима-четирима граждани в залите. Останалите чакат отвън. Освен това е предвидена дезинфекция, която в почти всички РПУ-та е от 13 до 13,30 часа, установи проверка на „Телеграф“. Най-натоварени са дните от понеделник до сряда и то до обяд. Причината е основно в това, че българите са свикнали да правят всичко в понеделник рано сутринта. За да намалеят опашките в София беше въведен и допълнителен работен ден на РПУ-та - събота, когато хората също могат да подават заявки. Графикът им на работа е публикуван на официалната страница на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай