Удивително!Обувките на Св.Спиридон се късат и днес

Мощите на светеца са неподвластни на времето

Удивително!Обувките на Св.Спиридон се късат и днес | StandartNews.com

Днес църквата почита Свети Спиридон, епископ Тримитунтски Чудотворец, който е един от великите светии и чудотворци от 4 век. Роден е на остров Кипър около 270 г. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест. В живота си е сторил много добри дела за християнската вяра, да разберат хората нейната доброта и човечност, да повярват в силата на Христовата вяра, която помага и закриля.

Точно колкото добър и човечен бил Спиридон и помагал на бедните и попадналите в беда, точно толкова смайващи били и чудесата, с които се прославил. Разказват, че на прочутия Никейски събор, в разгара на люти дебати, Спиридон, за да убеди опонентите си, стиснал керемида в ръка. От единия ѝ край излязъл огън, от другия потекла вода. Починал през 348 г

В средата на VII в. мощите на светеца са извадени и тържествено пренесени в Константинопол. Независимо от дългото време, изминало от смъртта му, тялото му се съхранило почти без видими изменения, включително косите, зъбите и цветът на кожата. През 1453 г. при превземането на Константинопол от османците мощите са пренесени на остров Корфу, където се намират и до днес. На два пъти през годината се сменят одеждите, с които те са облечени. Удивителното в случая е, че винаги тялото му се облича в нови одежди и обувки, а след шест месеца те са силно захабени, като обувките са много износени и затова и мнозина вярват, че и до днес светецът обикаля по света и помага на нуждаещите се.

Друг удивителен факт, който науката не може да обясни е, че тялото на Свети Спиридон има постоянна телесна температура от 36.6 градуса. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай