Училището да не отчуждава децата ни от миналото

Училището да не отчуждава децата ни от миналото | StandartNews.com

Пак ще започне преливане на милиони от пусто в празно

Вихрим се между патриотарство и родоотстъпничество, казва Цеца Петрова

Цеца Петрова е преподавател по български език и литература в столичното 119 СОУ "Акад. Михаил Арнаудов". "Стандарт" разговаря с нея за промените в учебните програми.

- Госпожо Петрова, как ще коментирате новите проекти за учебни програми?

- Няма предложени нови учебни програми. Затова те не могат да бъдат коментирани. Има публикувани парчета от тях, които не могат да бъдат осмислени в контекст. Дори и да има някакъв смисъл в промяната, той се разпада в начина на презентирането. На публичното обсъждане на предложенията дотук в изявленията на авторите на програмите и експертите имаше упрек към обществените реакции и реакциите на учителите, че има вкопчване в списъци от автори и че не това било важното. Пак казвам - докато не бъдат публикувани програмите от 1. до 12. клас, няма как да бъде разбран смисълът. А текстовете са важни. Ако не бяха, нямаше да я има тази битка за всеки стих!

От видяното дотук става видима тенденция на премълчаване на факти и явления в българската литература и българската история, които са доказателства за общностна значимост, за безспорни постижения на фона на европейското историческо и литературно развитие.

Средновековието, когато се утвърждава българската държавност, а българската книжовност има своя Златен век, е почти премълчано време в предложенията и това стана ясно на обсъжданията. В първите проекти от преди три години единственият текст беше трактатът "За буквите". След непрекъснатото медийно упорство са дописани още два текста. Българското се премълчава, то се назовава с метонимии. Вихрим се от откритото вулгарно патриотарство до престъпното родоотстъпничество. И това остава ненаказано дори когато става дума за държавни документи. Това е недопустимо, защото нанася поражения с висок обсег на действие. Залага бомба със закъснител с далечен хоризонт на поражение.

Не си искаме робството, а си искаме Златния век на Симеон. Не искаме училището да отчуждава поколения наред от това, което ни споява като общност векове наред. И то защото някой пишман интелектуалец е промъдрил това, без да има кой да му попречи.

- Трябва ли според вас да бъде намален броят на изучаваните произведения?

- Съкращават материала и увеличават часовете. Повече часове по литература, по история, по психология. Питам се по колко часа на ден ще учат "разтоварените" българчета с тези повече по всичко часове? Не вярвам да има разумен човек, който ще си помисли, че функционалната грамотност на българина ще удари връх при тази друга крайност, противоположна на тежката академичност от настоящето на българското училище. Не на знания, а на интуиция и телепатия ще разчитат учениците в училището на следващите 15 години. Те ще демонстрират умения, а дали ще имат знания, няма да е важно. Стига да са функционално грамотни по проверките на Европа. Това гарантират новите учебни програми. Узаконява се това, което в последните години се наблюдаваше като негативна тенденция. Учителите все нещо не разбират, т.е. те трябва да бъдат обучени. Пак ще започнат преливания на милиони от пусто в празно.

- Как лично вие мотивирате своите ученици да четат?

- Оставям учениците си да четат това, което им харесва! Ревниво следя да не пропуснат това, което ги сродява с изначалието им, създава им усещането за дълбочина, за корен. Завръщат се от пътешествията си по света и ми носят филми със сватбите си и кръщенета на децата си, специално направени в автентични български села с национални носии, храмове и ритуали. Благодарят ми, разбрали, че това е важно. Това ми дава сила да се боря тук и сега. Да не се впечатлявам от платени кампании, от самодоволни тщеславия. За всички мои бивши, днешни и настоящи ученици искам да има България.
Дължим им го.

- Кое е основното в реформата, което като учител бихте желали да се случи?

- Реформата е неизбежна. Тя трябва да се случи! Но за мене е ясно, че резултатът й е предизвестен, защото тя не се прави в истински и честен обществен дебат вече почти десет години. Има програми, няма стандарти. Каруцата върви пред коня. Доброто е това, че общественият дебат започна, макар и не навреме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай