Сряда,

Ученици и студенти безплатно в градския транспорт, ще се случи ли

От: Редакция -
436
Ученици и студенти безплатно в градския транспорт, ще се случи ли
A
A
A

Безплатен градски транспорт за ученици, студенти и докторанти в София, възстановяване на нощните автобуси и възможност за купуване на годишна абонаментна карта на разсрочено плащане.

Такива предложения за нова тарифна политика за градския транспорт в столицата представи общинският съветник Симеон Ставрев от ДБ.

Той предлага да отпаднат 3-месечните и 6-месечните карти за пътуване. Вместо това ще се даде възможност годишната карта да се купува на три вноски. В момента тя струва 365 лева, като предложението е цената ѝ да се вдигне на 370 лева. Пътникът обаче няма да се налага задължително да ги плаща на куп, а ще може да го прави на три части.

Ставрев иска още да отпаднат талоните за 10 пътувания, както и тридневните карти и неперсонализираните месечни карти.

Студентите, учениците и докторантите пък се предлага да се возят безплатно като им се издадат карти служебно. По този начин градският транспорт ще може да получи по-голяма компенсация за издаване на преференциални карти. В момента тя е в размер на 17 млн. лева като се плащат по 15 лева на всяка закупена карта.

В София обаче има 210 000 учащи. Много от тях обаче не ползват градския транспорт. Ако на всеки от тях се издаде карта, сумата на държавния трансфер ще се увеличи значително - до 38 млн. лева.

Освен това на тези хора ще се създаде навик да ползват градски транспорт и ще бъдат спечелени за бъдещи клиенти дори и след като вече нямат право на преференциални карти.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички