Четвъртък,

Тютюнопушенето има негативен ефект върху ваксинацията

От: Мартина Суботинова -
Тютюнопушенето има негативен ефект върху ваксинацията
A
A
A

Японски лекари установиха, че концентрацията на антитела в тялото на пациенти, които са били ваксинирани срещу Ковид-19 с Pfizer, е най-силно повлияна от два фактора - възрастта и дали пушат. Учените публикуваха резултатите от изследването на medRxiv.

"Ако пациентите преустановят временно или постоянно пушенето преди ваксинацията, ще бъде възможно да се подобри ефективността на ваксинацията", пишат изследователите.

Скоро след избухването на новия тип коронавирус, лекари и биолози установиха, че хората с диабет, затлъстяване, хронични сърдечни заболявания, както и пушачите, са много по-често поразени от болестта от останалите пациенти.

Клиничните изпитвания на първите ваксини срещу SARS-CoV-2 показват, че някои от тези фактори влияят отрицателно върху ефекта на ваксините. По-специално, италиански лекари са установили, че затлъстяването и наднорменото тегло могат да намалят броя на антителата, които възникват след ваксинацията, с два до три пъти.

В ново проучване лекари, ръководени от Митиру Савахата, доцент в Медицинския университет Дзити (Япония), установяват, че пушенето също може да повлияе на ваксинациите по подобен начин. По време на работата си те наблюдавали нивото на антитела в организма на 400 здравни работници за дълго време, които били ваксинирани с две дози от ваксината Pfizer. Учените събират кръвни проби от доброволци три месеца след втората доза ваксинация и измерват концентрацията на антитела, които могат да се свържат с частиците SARS-CoV-2. Савахата и нейните колеги изследват тези данни, като сравняват разликите в пропорциите на антителата с възрастта на доброволците, техния пол, зависимости и други странични фактори.

Оказало се, че най-силен ефект върху концентрацията на антитела има възрастта на доброволците и дали те са активни или бивши пушачи. И двата странични фактора намаляват ефективността на ваксините значително повече от други явления като диабет, затлъстяване, хипертония или наличие на алергии.

Тютюнопушенето има особено негативен ефект върху ефективността на ваксинацията при възрастни, чието тяло първоначално съдържа относително малко антитела, предаде БГНЕС.

В същото време учените установиха, че дори скорошно прекратяване на тютюнопушенето е довело до факта, че делът на антителата в тялото на бивши пушачи не е спаднал толкова, колкото тези на тези японски лекари, които са продължили да използват тютюневи изделия. Тази характеристика трябва да се вземе предвид при извършване на масова ваксинация на населението, обобщиха Савахата и нейните колеги.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички