Централизират договарянето на гориво за линейките

Централизират договарянето на гориво за линейките | StandartNews.com

Правителството ще централизира договарянето на доставката на горива за центровете по спешна помощ в цялата страна. Здравният министър Петър Москов обяви, че такова решение ще бъде прието на някое от следващите заседания на Министерския съвет. Повод за това действие стана журналистическо разследване, показващо как линейки от градовете около София изминават десетки километри, за да заредят на точно определена бензиностанция, припомня "Дарик".

Стана ясно, че след проверка на здравното ведомство е преценено, че този начин на зареждане на гориво не води до рискове за пациентите и не вреди на бюджета. Въпреки това обаче министерството е решило да предприеме мерки - договорът на софийския спешен център с доставчика на гориво ще бъде прекратен. "Шефът д-р Георги Гелев ще понесе отговорност", гарантира Петър Москов.

"Наказанието на директора на Спешна помощ в София е свързано не с разкриване на злоупотреба, защото такава няма, а с недостатъчно отразен контрол и с невъзможност да бъдат създадени такива процедури, които да гарантират и публично, и на институциите целесъобразността, адекватността и сигурността на хората във важна институция като спешна помощ", каза здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай