Три бонуса за пенсионерите през февруари. Кои ще ги получат?

започна изплащането на парите за месеца

Три бонуса за пенсионерите през февруари. Кои ще ги получат? | StandartNews.com

До три добавки ще получат пенсионерите през месец февруари. Освен допълнителните пари за справяне с COVID кризата - 60 лева, ваксинираните ще вземат по още 75 лева. За тези, чиито пенсии са били по-ниски през предходния месец, ще има и възстановяване на липсващи суми. Около 1 милион възрастни хора ще получат разликата от сумите за декември и януари.

Изплащането на пенсиите и добавките към тях за февруари т.г. започна вчера и ще продължи до 21 февруари.

За улеснение на гражданите и с цел ясно разграничаване на пенсиите от другите видове неосигурителни плащания, извършвани от НОИ, институтът предлага нова електронна справка за изплащаните всеки месец суми, вкл. добавки и разлики, несвързани с пенсиите. Тя ще даде възможност всеки пенсионер да се информира за размера и за начина, по който е изчислена индивидуалната му разлика, както и за изплатената всеки месец COVID добавка. Предстои справката да бъде достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ на сайта на института в раздел „Е-услуги и справки“/ „Справки“/ „По ЕГН и ПИК на НОИ“/ „В услуга на пенсионера“.

Пенсионерите, които не разполагат с ПИК на НОИ, могат да поискат справката да им бъде изпратена по пощата или да я получат в приемните на НОИ, а също да заявят получаването ѝ по електронен път, ако притежават квалифициран електронен подпис, с който да се идентифицират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай