Събота,

Трагедии със спешната помощ. Какво убива пациентите?

От: Рачо Рачев -
601
Трагедии със спешната помощ. Какво убива пациентите?
A
A
A

В основата на проблема със спешната помощ в България стои човешкия фактор - липсата на достатъчно кадри и апаратура, както и ниското заплащане на медицинския персонал, особено в по-малките населени места, съобщи пред БНТ д-р Иван Кокалов от КНСБ.

Той призова за гаранции за кариерно израстване на медиците, както и за реформа в системата на спешната помощ - включване на повече парамедици в линейките, така че да се освободят повече лекари за спешните отделения на болниците.

Според адвокат Христина Николова е необходимо да се подобри организацията на спешната помощ у нас, както и координацията на медиците с други спешни структури като пожарната и полицията.

Тя сравни случая с починалата жена във Враца с друг трагичен казус, по който работи - тежко болен мъж с ковид, който е принуден да слезе на собствен ход три етажа от дома си до линейката, която го очаква навън, за да го откара в болница. Усилие, което се оказва фатално за мъжа.

Адвокат Николова се позова на собствената си практика и изтъкна, че често в болниците установява липса на конкретно разписани правилници и протоколи, които да утвърждават адекватен механизъм за триаж и прием в спешно отделение.

Според нея за конкретния случай във Враца трябва да се установи и защо се е стигнало дотам жената да бъде закарана с частна кола в спешното - дали личният лекар е назначил всички необходими изследвания и защо от Бърза помощ не са изпратили екип.

Липсата на адекватна апаратура в линейките също е голям проблем, допълни Николова.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички