Събота,

Това е заплатата за нормален живот

От: Редактор -
4340
Това е заплатата за нормален живот
A
A
A

За да се живее сравнително нормално, заплатата трябва да е над 1400 лева, смята главния икономист на КНСБ Любослав Костов.

Издръжката на живот на едно домакинство и един работещ нараства доста повече, отколкото преди. Нещата не стоят никак добре и аз вече започвам да се притеснявам за ролята на правителството, коментира той. И определи настоящата година като уникална заради това, че през нея ще имаме четири бюджета.

Според Костов минималната заплата от 710 лв. не е достатъчна, защото инфлацията набира сила. „2/3 от хората не получават средна работна заплата. По този същия начин тяхната лична инфлация е двойна, тъй като те потребяват стоки и услуги, които нарастват много повече, и реалната им покупателна способност намалява, защото доходите не растат“, посочи експертът.

Според него сега не трябва да се гонят европейски стойности във възнагражденията, а да се компенсира загубата. „В бюджетната сфера няма нито един лев за ръст на заплатите, извън педагозите“, добави Костов и посочи, че от КНСБ имат много критики към държавната сметка за тази година.

Експертът заяви, че един работещ човек трябва да взема малко над 1400 лв. брутна заплата, за да живее добре. „Според данни на НОИ около 2/3 от хората не взимат тази сума.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички