Това е фразата на годината в България

Репликата "Всеки сам си преценя" се превърна в ирония за употребяващите я

Това е фразата на годината в България | StandartNews.com

"Всеки сам си преценя" е българската реплика на годината.

Това заяви пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра "Българска филология" към Факултета по славянски филологии в Софийския университет.

По думите ѝ вторичната функция на тази фраза е ирония към това, че човекът, който я употребява, е толкова некомпетентен, че не съзнава каква вреда може да нанесе на себе си, на близките си и че няма никаква гражданска позиция.

"Човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал. Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма "преценя", а не "преценява", но тя се хареса и се завъртя. Хареса се, защото е колоритна, а в социалните мрежи има една тенденция по-образованите, да кажем "граматичната полиция", да се присмиват на хората, които правят отклонения, допускащите грешки, да ги изкарва некомпетентни, необразовани и прости", обяснява доц. Сталянова.

Ако чужденец си преведе тази фраза, няма да разбере целия контекст на пандемията, в който тази реплика функционира, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай