Събота,

"Топлофикация Враца": Търсим алтернативни горива

От: СТАНДАРТ -
"Топлофикация Враца": Търсим алтернативни горива
A
A
A

"За да работим по-екологично, търсим алтернативни горива, които да използваме при производството на енергия. Считаме, че чрез добавянето на биогорива за производството на енергия, ще успеем да запазим достъпна цената, която плащат крайните потребители за нашите услуги. Биомасата е възобновяем енергиен източник, чието изгаряне е с нулеви вредни емисии." Това каза инж. Радослав Михайлов, директор на "Топлофикация Враца". Той сподели, че с добавянето на биогорива очакват да постигнaт троен ефект – икономически, социален и екологичен.

"Биомасата води до значително редуциране на изпусканите парникови газове. Използването на по-евтина суровина, освен че ще снижи нашите производствени разходи, ще се отрази и върху сметките на потребителите. През последните години "Топлофикация Враца" успяваше да поддържа достъпни цени на топлинната енергия, въпреки непрекъснатото поскъпване на природния газ. Новата инвестиция ще ни даде възможност да продължим да провеждаме своята социална политика. Стараем се отоплението на парно да продължи да бъде все така на достъпна цена, а диверсификацията на горивната база да снижи зависимостта ни от непрекъснато увеличаващите се цени на "синьото гориво".", заяви инж. Михайлов.

Директорът на "Топлофикация Враца" посочи, че през годините са се стремили да поддържат висок дела на инвестициите. "От създаването до днес са реализирани редица мащабни проекти в дружеството. Средствата, които са влагани, са били насочени към модернизиране и поддържане на топлопреносна мрежа в града и въвеждане на модерни стандарти за клиентско обслужване. Това включва модерната в технологично отношение когенерационна мощност, поддържане в изправност на съоръженията и абонатни станции и изпълнение на всички български и европейски стандарти. Немалка част от инвестираните средства в последните години са вложени в усъвършенстване на топлопреносната мрежа във Враца.

"Екологичните практики и устойчивото развитие са изцяло залегнали във философията и ценностите на “Топлофикация Враца“.  Насърчаването на използването на биогорива играе важна роля в достигането на целите на ЕК за редуциране на вредните емисии. С въвеждането им гарантираме екологично отопление на клиентите си и едновременно да дадем своя принос за по-чист въздух за врачани. ", сподели инж. Михайлов. Той сподели , че бъдещето на сектор "Енергетика" ще бъде увеличаване на използването на биомаса като алтернативен източник на енергия. "Съществен принос за увеличаване на производството на зелена енергия от възобновяеми енергийни източници ще дойде от биогоривата чрез използването им за отопление и комбинирано производство на топлинна и електроенергия. Водещи страни в използването на биомасата в Европейския съюз са Австрия, Дания, Финландия, Германия, Швеция, Франция.", заяви инж. Михайлов.

Според инж. Михайлов за осъществяването на зелената трансформация е необходимо да бъдат внедрени възобновяемите енергийни източници, подобряване на енергийната ефективност и постигане на устойчив растеж.

"Както всяка година, в предприятието стартирахме дейности за подготовка на предстоящата профилактика, която извършваме през лятото. Нейната цел е да отстраним амортизирани участъци от топлопреносната мрежа и да направим модернизиране на съоръженията. Благодарение на тези мероприятия, осигуряваме надеждно и сигурно топлоподаване за нашите клиенти. Обичайно плановият ремонт започва след края на отоплителния сезон, когато парното е спряно.“, посочи инж. Михайлов. Той заяви, че към този момент не са има големи и сериозни аварии и това е резултат от активните дейности, които са извършили през летните месеци.

Накратко директорът на предприятието обобщи, че профилактиката през миналата година е включвала подобрения на основни топлопреносни трасета и са били подменени стари абонатни станции. Извършен е бил оглед и модернизация на съоръженията в централата. Като част от подготвителната кампания са били осигурени и необходимите материали за авариен резерв през зимния сезон. „Всички наши решения са насочени към специфичните нужди на крайните потребители и изпълнението на европейската политика за чисто производство на енергия.“ каза инж. Михайлов.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички