Топлофикация в ръцете на частник. Ще поскъпне ли парното

Дружеството обаче остава общинска собственост.

Топлофикация в ръцете на частник. Ще поскъпне ли парното | StandartNews.com

Частна фирма ще управлява “Топлофикация – София”, а не както досега – физически лица. Решението е на управляващото мнозинство в столицата – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-“Атака”, пише сайтът kmeta.bg. С техните гласове, както и на БСП, Столичният общински съвет обяви конкурс за външен инвеститор и мениджър на “Топлофикация-София” за срок от 35 години.

Дружеството остава общинска собственост. Столична община обаче няма да участва във финансирането на предвидените инвестиции и няма да дава гаранции за осигуряването на средствата.

Компанията, от която се очаква да вложи пари, ще бъде избрана с процедура по Закона за обществените поръчки. Бъдещият инвеститор ще трябва да изгради нови когенерационни мощности от общо 480 мегавата, инвестицията, оценяваща се на около 860 млн. евро. Конкурсът трябва да бъде обявен до 2 месеца.

Дълговете на “Топлофикация” надхвърлят 1 млрд. лв. и са основно към “Българския енергиен холдин”.

Против решението гласуваха от “Демократична България” и Борис Бонев от “Спаси София”. Те нарекоха решението “процедура за скрита концесия” и настояват за широко обществено обсъждане на критериите за нов концесионер и ясно разписан план за управление.

“Има опасност цените на топлото драстично да се увеличат, с което въздухът в София ще стане още по-мръсен. Общината се отказва от бъдещи огромни печалби от произведената електроенергия, която се продава на изключително висока цена”, убеден е Бонев.

Законът

Законът за обществените поръчки предвижда максимален срок на договорите от 5 години, като е допуснато изключение и за по-дълги договори, когато това се налага за възвръщане на инвестицията.

“Доколкото инвестицията, която се очаква да направи частната фирма, е значителна по размер, а изпълнението на заложените дългосрочни цели за модернизация, цялостна реконструкция и рекапитализация на дружеството не е реалистично да очакваме да се случат в рамките на 5-годишен период, следва да бъде определен по-дълъг такъв в конкурсната документация по ЗОП, а именно максимален срок 35 (тридесет и пет) години”, пише в решението на Столичния общински съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай