"Топлофикация Перник": Енергетиката има нужда от подготвени кадри

Дуалната форма на обучение е най-прекият път към професията

"Топлофикация Перник": Енергетиката има нужда от подготвени кадри | StandartNews.com

През годините "Топлофикация Перник" разширява партньорството си с местните професионални гимназии. "От началото на учебната година освен ученици от 11 и 12 клас на Технологична професионална гимназия „Мария Кюри“ в специалостта "Електрообзавеждане“ на платен стаж в дружеството са и възпитаници на Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов“ в специалност „Електрообзавеждане на производството“.

Учениците споделят, че са изключително доволни, че са получили възможност от първа ръка да се запознаят с целия процес, което за тях е ценен опит.

"По време на практиката и съгласно учебните програми учениците посещават предприятието два дни в седмицата. Стажът е съобразен с всички нормативни изисквания за провеждане на практически и стажантски програми, както и с изискванията при полагане на труд от лица, ненавършили 18 години.", уточниха от дружеството.

Дългогодишният енергетик  от "Топлофикация Перник" инж. Иванов заяви, че предимствата на обучението чрез работа са много, особено за самите ученици. „Освен, че младите кадри получават заплащане за труда си, те придобиват и практически опит. В резултат на това учениците излизат подготвени на пазара на труда. Това от своя страна им позволява да започнат работа по специалността срещу по-добро заплащане.", сподели инж. Иванов. Според специалиста дуалната форма на обучение играе важна роля и за икономиката на България.

Експертите от дружеството наблюдават детайлно работата на младежите и правят оценка на потенциала им. От Топлофикация съобщиха, че и тази година ще спазят традицията и ще поканят част от завършилите стажа ученици да започнат работа в предприятието.", посочиха от централата. "Учениците, които са били на стаж в предприятието, винаги са били много мотивирани. Демонстрирали са добра подготовка и детайлно разбиране на теорията.", коментира инж. Иванов.

Инж.Иванов изрази надежда, че през следващата година очакват още по-голям интерес към стажовете. "Бъдещето на сектора ни зависи от младите. На лице е огромен глад за кадри, които искат да развиват енергетиката. Особено в контекста на енергийния преход, човешкият капитал ще бъде ключов за трансформацията и развитието на дружествата.", подчерта специалистът. Инж. Иванов допълни, че дуалната форма на обучение е най-прекият път към професията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай