Неделя,

Топлата вода в София става по студена заради газа

От: Рачо Рачев -
3365
Топлата вода в София става по студена заради газа
A
A
A

Засега няма опасност софиянци да останат без топла вода или да бъде въведен режим това лято. Все пак обаче сме в началото на кризата и не могат да се дадат точни прогнози, обяви в интервю за бТВ Валентин Терзийски, член на Надзорния съвет на "Топлофикация София".

Ако има пълно спиране на природния газ, работата на топлофикационните дружества не може да продължи. Към момента подаването от доставчика „Булгаргаз“ е нормално и няма сътресения.

По думите на Терзийски по-скоро проблемите са свързани с подготовката за следващия отоплителен сезон, защото сега е моментът газопреносната система да бъде подготвена.

Терзийски поясни, че според изискванията всички дружества имат съответните количества, които отговарят на пет денонощия използване на алтернативно гориво, което е мазут. Той обаче е замърсител на въздуха и затова е ограничението от пет денонощия.

Друга стъпка преди това е намаляване на температурата на водата. На въпрос ще бъде ли предприето подобно нещо Валентин Терзийски потвърди, че това може да стане.

„Това зависи от външната температура. Обичайно за сезона консумацията при среднодневни температури от около 15 градуса температурата на водата е около 60 градуса. При такава ситуация могат да бъдат приложени по-ниско температурни режими от около 50-55 градуса“, обясни Терзийски. Това обаче ще спести минимални количества природен газ, уточни той.

Според него при всички случаи природният газ ще поскъпне, като очакванията са от порядъка на 25%.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички