"Токуда" с нов апарат за недоносени бебета

"Токуда" с нов апарат за недоносени бебета | StandartNews.com

София. Апарат за ото-акустична диагностика на рискови бебета дариха на болница "Токуда" Ники Кънчев от "Дарик радио" и Ники Александров от "Гонг БГ" с помощта на фондация „Нашите недоносени деца”.
Технологията ще спомогне за бързо и щадящо изследване на слуха на пациенти в ранна детска възраст и най-вече при преждевременно родени и рискови бебета.

Дарението бе осъществено със средства от традиционния коледен търг на Дарик радио и Gong.bg, с активната подкрепа на фондация „Нашите недоносени деца”.  Апаратът беше връчен на д-р Радка Масларска – началник на отделението по Неонатология в японската болница от Ники Кънчев и гл. редактор на спортния сайт Gong.bg Ники Александров.

„Изказвам нашата най-голяма благодарност за това дарение, с което ще можем да осъществяваме качествена профилактика и надеждна диагностика на слуха на бебета и малки деца, родени, както тук в Токуда болница, така и преведени от всяка една друга болница”, каза д-р Масларска и подчерта, че новият уред е безценен при изследването на слуха на недоносени и рискови деца.

Апаратът позволява щадяща и бърза диагностика, както и възможност за разширение на профилактичната дейност при бебета и деца със синдром на Даун и други заболявания, които дават отражение на слуха.

Ранната диагностика е много важна, тъй като впоследствие са възможни усложения, които затрудняват лечението, категорична е д-р Масларска.  Тя подчерта, че установен навреме проблемът със слуха може да бъде лекуван и компенсиран, което ще позволи тези деца да проговорят едновременно с връстниците си и да бъдат пълноценни в общуването личности.

В търга се включиха хора с по-големи и по-малки суми, но най-важното е, че го направиха от сърце”, каза журналистът от Дарик радио Ники Кънчев, който заедно с Нина Николова от фондация „Нашите недоносени деца”, наблюдава как се използва той при недоносените деца в интензивния сектор на Неонатологията на Токуда. Кънчев подчерта, че най-големи дарения са направили президентът на футболен клуб Лудогорец Кирил Домусчиев и футболистът Ивелин Попов, но сред дарителите е и момче на 9 години, което е счупило касичката си, за да помогне на каузата.
Общата сума на събраните средства надхвърля 40 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай