Неделя,

Тодоровден е! Честито на именяците!

От: Стандарт -
A
A
A

Тодоровден е. Църковният празник се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. На този ден Православната църква почита паметта на Св. Теодор Тирон.

Легендата

Според легендите император Юлиан Отстъпник /332-363 г./ решил да се подиграе с християните, като ги застави да ядат идоложертвена храна по време на Великия пост. Затова той наредил на градоначалника на Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и без да подозират християните, като ядат,  да се осквернят и да бъдат подиграни и обявени за езичници. Градоначалникът изпълнил заповедта.

Легендата разказва, че Св. Теодор Тирон се явил пред цариградския архиепископ Евдоксий и му известил за нареденото от император Юлиан, заръчвайки му да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито (коливо). Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал много посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара. Почитането на християнския светия Тодор от българите, исторически е засвидетелствано още през ранното средновековие, обединявайки култа към свети великомъченици Тодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Традициите

Тодоровден, наричан още Конски Великден, се празнува главно за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.

После идва ред на любимото на всички българи конно състезание - кушията. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника.

Празникът е известен още като Тодорова събота и Тудорица. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, леща и супа от гъби.

Именяците

Днес празнуват Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички