Тихомир Безлов: Купеният вот до 20%

Той определи изборите като традиционни, но хаотични заради смесване на машинното с традиционното гласуване и пандемията

Тихомир Безлов: Купеният вот до 20% | StandartNews.com

На база статистически процедури купеният вот на изборите варира от 5-6 до 18-19%. Toва заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията в сутрешния блок на БНТ след края на вчерашния парламентарен вот.

Той определи изборите като традиционни, но хаотични заради смесване на машинното с традиционното гласуване и пандемията. Безлов изтъкна, че пак има сигнали и коментари за купен и контролират вот. И макар и да не спомена ВМРО, Безлов изтъкна, че "една партия, която е на ръба, не е успяла да организира достатъчен купен вот."

Нищо различно няма от предишните избори, коментира Тихомир Безлов. Според Безлов отдавна вече няма една секция, в която гласовете да се продават само на една партия, а те се делят на три-четири партии, каза още той.

В студиото на БНТ Калин Славов от асоциация "Прозрачност без граници" заяви, че въвеждането на машините не било лоша идея, но по никакъв начин не се е случила по най-добрия начин. В асоциацията имат доста сигнали, че СИК се опитвали да откажат избирателите да гласуват с машини по различни предлози, включително и обосновка, че това ще спести работа в процеса по съставяне на протоколите в изборния ден. Според него би могло да се премине изцяло към машинно гласуване с по-добра организация.

По думите му има един ключов проблем - начинът, по който ЦИК се отнася към експертите. Част от проблема е, че отговорността не е ясно разпределена, посочи Славов и допълни, че проблемът във Велико Търново, където напълно бе спряно машинното гласуване, трябва да бъде търсен от начина, по който е била вкарана бюлетината в машината.

Купуването на гласове според Славов не е само български феномен, но няма достатъчен ентусиазъм за разследването на такива сигнали. За това нещо трябва да се помисли за следващите избори, настоя Калин Славов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай