Тежкото им състояние убива пациентите с деменция

Част от тях са на носилки, друга част са в наистина почти терминално състояние

Тежкото им състояние убива пациентите с деменция | StandartNews.com

„Статистиката за смъртност в домовете за хора с деменция не е различна и в други места. Правим проверка във всички домове. Но може да се каче, че там постъпват хора, които са в много тежко състояние. Голяма част са над 80 години. Специално в този дом в Горско Косово това е така. Част от тях са на носилки, друга част са в наистина почти терминално състояние. В това отношение статистиката може да е стряскаща, но си има своето обяснение”, заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия по повод сигнала на омбудсмана за 24 смъртни случая в дома за хора с деменция край Сухиндол.

„Да започнем от там колко са тези домове. Те са 14 в цялата страна, като в тях в момента има настанени 774 души. Чакащи са 305. Домовете за стари хора са 82, като в тях са настанени 5365 души. А чакащите са близо 1300. Това е социалната услуга, от която има може би най-голяма нужда. И ще има за в бъдеще все повече и повече нарастваща нужда. За съжаление това е и услугата, която най-малко се заявява от общините и най-малко се търси. Може би, защото най-трудно се организира от гледна точка на персонал и подходящи помещения”, смята тя.

„Назначена е пълна проверка, която в момента тече. Имало е проверка през 2018 година, направени са предписани. Това, което е факт, е, че в този дом има лоши материални и битови условия. 2/3 от предписанията са изпълнени. Персоналът има нужда от допълнителна квалификация и обучение. От друга страна не мога да кажа, че има неглижиране на хората и злоупотреба с правата на хората. Това е сграда на бивше училище, която трудно може да се пригоди”, обясни Сачева.

„Това, което сме взели като решения, е да преустановим настаняването на нови хора в този дом. Ще видим каква е възможността част от потребители да бъдат пренасочени към други социални услуги, така че да намалим броя на хората в стаята.  Говорихме вчера с кмета на община Сухиндол да потърси помещение в съседни села, така че да можем да изградим център за настаняване от семеен тип и да пренасочим както персонала, така и хората в по-добри битови условия”, каза още министърката.

Пред бТВ омбудсманът Диана Ковачева каза, че "вероятно хората са възрастни, но това не означава, че трябва да умират". "Няма как да кажем каква е точно причината и затова сме сезирали прокуратурата”, обясни Ковачева.

По думите й въпросът засяга не само домовете за хора с деменция, а психиатричната помощ в България като цяло, която според нея е в много тежко състояние.

„За мен е много важно да се обърне внимание на проблема с липсата на качество на тези социални услуги. Няма и стандарти за качеството”, каза тя. 

Омбудсманът коментира още, че условията в институцията са лоши, а домът е пренаселен. „Очевидно е, че материалната база е остаряла. Таванът не пада върху главите на хората, но трябва ли да чакаме това да се случи. Радвам се, че след нашия сигнал нещата се раздвижват и ще има нов проект за дома”, каза още Диана Ковачева.

Тя обясни, че е била сезирана от жена, чийто близък е бил настанен в дома и е починал бързо. Преди това жената е сезирала Агенцията за социално подпомагане, но от там са отказали с мотивите, че вече са правени проверки и тъй като лицето е починало, информацията може да бъде манипулирана и няма как да се установи какво се е случило.

„Смятам, че не е редно да се отказва, дори и под предлог, че скоро е правена проверка. Тук става въпрос за конкретен случай”, каза Ковачева.

През 2013 г. е правена проверка в дома и са направени препоръки. През 2017 г. в годишния си доклад Агенцията за социално подпомагане посочва, че стаите и санитарните помещения не отговарят на изискванията за качество.

„Нашата проверка установи пренаселеност на дома, което означава, че площта не позволява вътре да живеят нормално 57 души. Има девет стаи с по шест души и още две малки стаи, в които има по трима. Масите за хранене са в коридора. Има един души и две тоалетни. Не смятам, че това са добри условия”, заяви Диана Ковачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай