Неделя,

Тежкото им състояние убива пациентите с деменция

От: Редактори, кадър Нова ТВ -
115
Тежкото им състояние убива пациентите с деменция
A
A
A

„Статистиката за смъртност в домовете за хора с деменция не е различна и в други места. Правим проверка във всички домове. Но може да се каче, че там постъпват хора, които са в много тежко състояние. Голяма част са над 80 години. Специално в този дом в Горско Косово това е така. Част от тях са на носилки, друга част са в наистина почти терминално състояние. В това отношение статистиката може да е стряскаща, но си има своето обяснение”, заяви социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия по повод сигнала на омбудсмана за 24 смъртни случая в дома за хора с деменция край Сухиндол.

„Да започнем от там колко са тези домове. Те са 14 в цялата страна, като в тях в момента има настанени 774 души. Чакащи са 305. Домовете за стари хора са 82, като в тях са настанени 5365 души. А чакащите са близо 1300. Това е социалната услуга, от която има може би най-голяма нужда. И ще има за в бъдеще все повече и повече нарастваща нужда. За съжаление това е и услугата, която най-малко се заявява от общините и най-малко се търси. Може би, защото най-трудно се организира от гледна точка на персонал и подходящи помещения”, смята тя.

„Назначена е пълна проверка, която в момента тече. Имало е проверка през 2018 година, направени са предписани. Това, което е факт, е, че в този дом има лоши материални и битови условия. 2/3 от предписанията са изпълнени. Персоналът има нужда от допълнителна квалификация и обучение. От друга страна не мога да кажа, че има неглижиране на хората и злоупотреба с правата на хората. Това е сграда на бивше училище, която трудно може да се пригоди”, обясни Сачева.

„Това, което сме взели като решения, е да преустановим настаняването на нови хора в този дом. Ще видим каква е възможността част от потребители да бъдат пренасочени към други социални услуги, така че да намалим броя на хората в стаята.  Говорихме вчера с кмета на община Сухиндол да потърси помещение в съседни села, така че да можем да изградим център за настаняване от семеен тип и да пренасочим както персонала, така и хората в по-добри битови условия”, каза още министърката.

Пред бТВ омбудсманът Диана Ковачева каза, че "вероятно хората са възрастни, но това не означава, че трябва да умират". "Няма как да кажем каква е точно причината и затова сме сезирали прокуратурата”, обясни Ковачева.

По думите й въпросът засяга не само домовете за хора с деменция, а психиатричната помощ в България като цяло, която според нея е в много тежко състояние.

„За мен е много важно да се обърне внимание на проблема с липсата на качество на тези социални услуги. Няма и стандарти за качеството”, каза тя. 

Омбудсманът коментира още, че условията в институцията са лоши, а домът е пренаселен. „Очевидно е, че материалната база е остаряла. Таванът не пада върху главите на хората, но трябва ли да чакаме това да се случи. Радвам се, че след нашия сигнал нещата се раздвижват и ще има нов проект за дома”, каза още Диана Ковачева.

Тя обясни, че е била сезирана от жена, чийто близък е бил настанен в дома и е починал бързо. Преди това жената е сезирала Агенцията за социално подпомагане, но от там са отказали с мотивите, че вече са правени проверки и тъй като лицето е починало, информацията може да бъде манипулирана и няма как да се установи какво се е случило.

„Смятам, че не е редно да се отказва, дори и под предлог, че скоро е правена проверка. Тук става въпрос за конкретен случай”, каза Ковачева.

През 2013 г. е правена проверка в дома и са направени препоръки. През 2017 г. в годишния си доклад Агенцията за социално подпомагане посочва, че стаите и санитарните помещения не отговарят на изискванията за качество.

„Нашата проверка установи пренаселеност на дома, което означава, че площта не позволява вътре да живеят нормално 57 души. Има девет стаи с по шест души и още две малки стаи, в които има по трима. Масите за хранене са в коридора. Има един души и две тоалетни. Не смятам, че това са добри условия”, заяви Диана Ковачева.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички