Тежък проблем с разменените бебета. Как ще ги върнат на родителите?

Подобен казус се усложнява много, ако една от майките откаже да съдейства

Тежък проблем с разменените бебета. Как ще ги върнат на родителите? | StandartNews.com

Съдебно дело заради размяната на бебетата може да продължи дълго, а през това време децата ще бъдат отделени от семействата си. Прогнозата направи пред БНТ адв. Пламен Борисов. Той даде пример от своята практика, където установяването на биологичните родители е отнело цяла година.

Подобен казус се усложнява много, ако една от майките откаже да съдейства, като трябва да се заведат "един куп дела", допълни адвокатът.

"При най-голяма кооперативност и при това, че отидохме в съд, който е в провинцията и по-бързо да реши случая, отне една година. Сигурен съм, че системата може да действа и доста по-бързо, но съдиите са предпазливи", коментира Борисов.

Такива случаи трябва да се разрешават за дни, 2-3 месеца тези деца живеят разменени, ако е вярно, призова адвокатът по повод новината, че две деца са разменени след грешка в болница "Шейново". По думите му най-добре е двете бебета да бъдат настанени при приемни семейства докато казусът бъде разрешен, за да не изграждат децата връзка с грешните родители.

Според адвоката по медицинско прави Мария Петрова не е толкова лесно дори и да има ДНК тестове, които да установят, че децата в момента не се отглеждат от биологичните си родители.

"Това не е просто една процедура, по която установяваме някаква фактическа грешка в актовете за раждане, поправяме я и разменяме децата, прегръщаме се и прекарваме спокойни коледните празници. Има съответните съдебни процедури, ще се стигне до положителен изход. Всяка от майките ще може да отглежда биологичното си дете“, обясни тя пред бТВ.

Според нея има много начини да се направи проверка къде е грешката. Петрова обясни, че гривните не са единственото, което потвърждава детето на чия майка е.

„Възможно е да е така наречената каскада от пропуски, които водят до този фатален случай. Принципно по закона за лечебните заведения всяка  болница трябва да има правилник и вътре да са разписани подобни правила. Аз съм убедена, че в болница „Шейново“ има разписани такива правила. Друг е въпросът дали е дошла следващата стъпка, а именно дали е обезпечен процеса с достатъчно персонал и то обучен персонал, който да може да се справи със спазването на тези правила", заяви тя.

Според нея в родилните отделения и болници моделът на организация е архаичен и майките не прекарват достатъчно време с бебета.

„Най-малкото понякога чисто архитектурно дори в големите болници това е тала. Няма възможност майката да бъде с детето си, има различни системи на организация, но тъй като липсва единен стандарт, липсват разписани процедури. Всяка болница създава вътрешно такива. Когато всеки прави своя ред, много лесно може да бъде нарушен от повече от един човек“, каза адвокат Петрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай