Теракотена маска на император намериха във Варна

Находката представлява маска или част от бюст и най-вероятно изобразява лицето на император. Датирана е от около 6 век...

Теракотена маска на император намериха във Варна | StandartNews.com

Артефакт, изработен от теракота, е открит при разкопките на раннохристиянския манастир в местността Джанавара във Варна. Находката представлява маска или бюст и най-вероятно изобразява лицето на император. Датирана е от около 6 век. След консултации с археолози този фрагмент е определен като единствен по рода си, коментира Васил Тенекеджиев от отдел „Археология“ в Регионалния исторически музей, цитиран от БНР.

Възможно е да бъде направен опит за реконструкция на лицето, каза Тенекеджиев. Той допълни, че по време на последните разкопки на раннохристиянския манастир са открити основи на колони, както и капители, които са били част от внушителна аркада. Намерени са и останки от водопроводи, които достигат до южната част на комплекса. „Много е вероятно там да има още неразкопани от нас сгради, които са били част от жилищния комплекс към манастира“, заяви Тенекеджиев.

По повод предстоящия 14 февруари – Ден на археологията в България, от Регионалния исторически музей съобщиха още, че в резултат на археологическите проучвания във Варна и областта през миналата година във фондовете на РИМ са постъпили повече от 1000 нови експоната.

Археолозите от музея са работили на шест обекта извън Варна, сред които халколитното селище в местността Корията край Суворово, крепостите Кастрици, Петрич кале и Марцианопол, както и крепостта на нос Свети Атанас край Бяла.

Крепостта Петрич кале край Аврен е уникална в цялата страна. Тя е единствената в Североизточна България с толкова добре запазени крепостни стени. Освен това дълго време е била непрекъснато обитавана, за разлика от повечето укрепени селища по българските земи. Петрич кале е една от малкото крепости у нас, за която знаем точната дата, в която е била превзета. Това се е случило на 7 ноември 1444 година от войските на крал Владислав Варненчик, съобщи д-р Мария Манолова от Регионалния исторически музей във Варна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай