Голямо шоу и зъзнене в Пловдив

Теодосий и Валя Балканска огласиха спектакъла, одеалата с логото не стигнаха

Голямо шоу и зъзнене в Пловдив | StandartNews.com

С кавала на Теодосий Спасов и танцуващи кукери започна официалното откриване на шоуто "Ние сме всички цветове", с което Пловдив стартира като Европейска столица на културата 2019.  Участниците в спектакъла се появиха на огромната 30-метрова кула, която грееше във всички цветове. Въпреки студа в подножието й се събраха внушителен брой зрители, голяма част от които бяха наметнати с раздадените одеала и шалчета с логото на ЕСК 2019. Заради тях се извиха големи опашки още преди да започнат да ги раздават, а на някои места почти се стигна до бой. Желаещите да видят наживо шоуто трябваше да минат през КППП-та и скенери, а тежко въоръжени полицаи и жандармеристи бдяха за реда. 

Преди да започне едночасовият спектакъл приветствена реч под брулящия вятър високо на кулата прочете кметът Иван Тотев. Той припомни, че Пловдив е майката на всички градове и напълно заслужено е европейска столица на културата. После се похвали, че Пловдив е най-динамично развиващият се град. “Дори сега сме обградени от кранове”, каза той. След него на сцената се качи еврокомисарят Мария Габриел, която припомни огромните културни постижения на града. Тя връчи почетен знак от името на Европейската комисия на Тотев. "Горда съм, че Пловдив е първият български град, който ще е столица на културата на цяла Европа и това е напълно заслужено. Тук се преплитат по невероятен начин минало, съвремие и стремеж към едно по-добро бъдеще", каза още Габриел.

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов не уважиха събитието, а пратиха поздравителни адреси. Шефът на парламента Цвета Караянчева и културният министър Боил Банов бяха сред ВИП гостите и стоически стояха на студа. 

Други обаче бяха по-разумни и предпочетоха да наблюдават откриването от ресторанта на 5-я етаж на хотел “Тримонциум”. Сред тях бяха бившият държавен глава Росен Плевнелиев със съпругата си Деси Банова, актьорът Христо Мутафчиев, певецът Орлин Павлов, медийният експерт Гого Лозанов, гимнастичката Мария Петрова, актьорът и режисьор Ники Илиев, бившият евродепутат Емил Стоянов, министърът на финансите Владислав Горанов, много дипломати и депутати. Те минаваха през строг пропускателен режим на първия етаж на хотела.

След като 1500 участници и доброволци пяха и танцуваха накрая на сцената излезе Валя Балканска с гайдарите си, която пусна космическия си глас над центъра на Пловдив. За финал издържалите до края зрители видяха и пищна заря. Други пък роптаеха, че не могат да викнат такси, защото заради мерките за сигурност телефони и интернет блокираха.

 

Тържествената вечер започна с дълга реч на кмета

 

 

Официалното откриване на шоуто ние сме всички цветове започна с дълга реч на кмета

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай