Темида или Майка Тереза

Съдът погали по главата и кокаиновия крал Брендо

Темида или Майка Тереза | StandartNews.com

По инерция и българската Темида продължава да се изобразява като пищна дама с превръзка на очите, меч в едната ръка и везни в другата. В светлината на последните събития специалистите по хералдика и история на символите трябва спешно да преразгледат генералната концепция. Нашенската Темида заслужава да бъде рисувана и ваяна като Манекен Пис - пикаещото момченце, което е символ на Брюксел.

С последните решения по отношение на знакови наркобарони жреците на богинята у нас безапелационно препикаха всякакви представи за правосъдие и справедливост.

Във вторник Софийският апелативен съд (САС) пусна под домашен арест Евелин Банев-Брендо, чието име и фамилия българските и италианските медии неизменно допълват с прозвището Кокаиновия крал.
Българските съдии за пореден път се показаха по-милосърдни от Майка Тереза, когато иде реч за обвиняем, натрупал солиден начален капитал. Брендо бе пуснат при положение, че специалните служби представиха запис от негов телефонен разговор, където той споделя със съпругата си, че

е готов да духне нелегално през границата

без да се смущава от риска да бъде задържан.
Отделно през 2013 г. митичната фигура от подземието получи 7 години и половина затвор на първа инстанция в България за трафик на наркотици и пране на пари. Италианските магистрати също го "уважиха" с 20 години затвор за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. И двете присъди обаче са произнесени на първа инстанция, което даде основания на САС да пусне по живо и по здраво емблематичния обвиняем. Разследванията срещу Брендо се точат над десетилетие, като забавянето им беше съпроводено с убийства на ключови съучастници и свидетели, както и с отвличането на невръстната му дъщеря.

Очевидно на съдиите тези подробности не правят впечатление и те са загрижени най-вече за спазването на основните човешки права и свободи на нашумелия покрай активността на МВР и прокуратурата гражданин.
Разбира се, всеки е невинен до доказване на противното и е възможно МВР по времето на Цветан Цветанов да е сбъркало с наричането му за "кокаинов крал". Суровата присъда на първоинстанционен съд в Италия иначе би трябвало да убеди и скептиците, че Банев не е "чиста вода ненапита". Сагата с кокаина напомня и друго българо-европейско мегадело - срещу бизнесмените, обвинени в източване и пране на 12 млн. евро от САПАРД. За далаверите

съучастниците им в Германия отдавна бяха осъдени

и дори излежаха присъдите си, а у нас двамата играчи продължават да се въртят между инстанциите, като дори вече веднъж бяха оправдани от Темида.
Със сигурност Еврокомисията ще отбележи хуманитарната мисия на българския съд спрямо кръстниците на родната мафия. Едва ли подобни съдебни решения ще убедят Брюксел да прекрати механизма за сътрудничество и проверка, чрез който мери пулса на българската съдебна система. По-скоро някои от европейските чиновници биха могли да се отчаят, че няма да доживеят историческия момент, в който България ще има истинско правосъдие и върховенство на закона.

Различните съюзи на съдиите и прокурорите подскачат до небето при всеки опит за критика на техните действия и го окачествяват като "недопустим натиск" и "безпрецедентна намеса" в работата на независимата съдебна власт. Редно е обаче магистратите да знаят, че носят солидарно отговорност заедно с политиците за превръщането на България в страна от третия свят, където наркобосовете не само са невинни, но и участват в управлението на високо държавно ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай