Търновци не спаха, за да са първи пред урните

Важно за изборния ден

Търновци не спаха, за да са първи пред урните | StandartNews.com

Вотът за кметове и общински съветници започна. Точно в 7:00 часа бяха открити изборните секции в страната. Най-активни са засега гласоподавателите във Велико Търново, които още в първите минути след обявения час се наредиха пред урните, пише Флагман.

В спортната зала, където са разположени пет избирателни секции, секунди след 7:00 часа вече имаше избиратели, което е заявка, че ще бъдат активни жителите на старопрестолния град, коментира кореспондентката на бТВ.

Изборът във Велико Търново е между 8 кандидати за кмет и 16 кандидатски листи за общински съветници, добави тя. 

Жителите на София пък избират между 22-ма кандидати за кмет и 29 кандидатски листи за общински съветници. Право на глас имат 1 100 000 души.

След скандал с машинния вот, в петък, ЦИК реши - на местните избори днес ще гласуваме само с хартиени бюлетини, припомня Нова телевизия.

По данни на ЦИК 58 партии и 9 коалиции ще участват в местния вот. Секциите в цялата страна са над 11 000. А над 6 милиона българи имат право на глас. 

Над 30 хиляди са кандидатите за общински съветници, около 1360 са кандидатите за кметове на община, около 400 са кандидатите за кметове на район, които ще участват в предстоящите местни избори. 6600 са кандидатите за кметове на кметства.

Избирател с постоянен и настоящ адрес в различни населени места може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес. Услугата е достъпна и чрез електронно заявление през Интернет страницата на ГРАО.
 
ЦИК взе решението за отпадане на машинния вот на база доклад на ДАНС, в който се твърди, че изборът от машините може да бъде манипулиран, припомня бТВ. 

От ПП-ДБ се обявиха против отказа от машините, а премиерът Николай Денков призова ЦИК да отмени решението си, но от комисията отказаха.

Общинската избирателна комисия (ОИК) в София реши, че в столицата все пак ще се гласува с машини, но от ЦИК предупредиха, че това ще е незаконно.

Забранени са политическата агитация и оповестяването на резултати от социологически проучвания. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай