Свърши ли зимата? Необичайно време през новата седмица

Температутите стигат 15°

Свърши ли зимата? Необичайно време през новата седмица | StandartNews.com

В първите дни от новата седмица температурите ще са около нормата за февруари, но след това се очаква затопляне и необичайна февруарска пролет. Времето ще се стабилизира и до края на седмицата ще имаме повече слънчеви часове, сочи прогнозата на MeteoBalkans.

Времето в понеделник

В първия ден от седмицата времето ще остане предимно облачно, на места в Западна и Северозападна България и със слаби валежи от дъжд и сняг. Над останалата част от страната ще е предимно облачно. Ще продължи да духа слаб до уморен североизточен вятър, като с него ще прониква сравнително студен въздух. Мъглите в страната отново ще се завърнат в  сутрешните часове, главно в около речните басейни и котловините от Западна България.

Минималните температури ще останат без съществена промяна и ще бъдат между минус 2° и плюс 5°С, като по-хладно ще е в Североизточна България и Средногорието - до минус 4°С. Най-високи се очаква да са минималните градуси в северозападните и югозападни райони и по Черноморието - до 3-4°С.

През деня се очаква и повишение на дневните температури. Времето в страната ще е с променлива облачност, като по-значителна ще е тя над Западна и Северозападна България и там ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана и планинските райони - и сняг. Над източните райони облачността ще се разкъсва и ще намалява до предимно слънчево. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток.

Максималните температурите ще се повишат леко и ще са между 6-10°С . Най-високи ще са те в Горнотракийската низина и Югозападна България – до 10-11°С, а най-ниски - в северозападните и планинските райони от Западна България.

Във вторник ще настъпи подобрение на времето. Облачността ще се разкъса и ще бъде предимно слънчево. Вятърът ще отслабне, а в отделни райони от Южна България и временно ще стихне. Температурите постепенно ще се повишат и максималните в цялата страна ще са над 9-10°С. Най-високи ще са те в Северозападна и Централна България - до 12°С.

В сряда облачността постепенно ще се увеличи и ще е предимно значителна. Слаби валежи от дъжд ще има в планинските масиви от Западна България, в крайните Югозападни райони на България и в Северна Македония. Значителни валежи се очакват в Албания и Гърция. 

Температурите на Балканския полуостров постепенно ще се повишат и ще останат с 3-4 градуса над климатичната норма за това време от годината. 

В четвъртък облачността отново ще се разкъса и над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. Максималните температури ще са между 10° и 15°. Над Северозападните райони и Горнотракийската низина в сутрешните часове не са изключени и мъгли. 

Промяна на времето се очаква в петък. Тогава и вятърът временно ще смени посоката си от запад-северозапад и ще се усили. Облачността ще се увеличи и на отделни места от запад на изток ще превали слаб дъжд. Причината за влошаването на времето е пореден студен атмосферен фронт. Температурите на полуострова ще са близки до нормалните за това време от годината , но валежите ще са под нормата. 

През почивните дни вятърът отново ще отслабне, ще стане югозападен, облачността ще се разкъсва и ще намалява, над много райони - до слънчево.

Според прогнозите на Глобалния модел GFS за средносрочна прогноза, в почивните дни ни очаква ново повишение на температурите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай