Свърши ли комунизма след 25 години?Истината от Софиянски

Ние се борихме срещу комунизма и постигнахме целта си

Свърши ли комунизма след 25 години?Истината от Софиянски | StandartNews.com

Точно преди 25 години, служебното правителството на Стефан Софиянски е назначено с Указ №100 на президента Петър Стоянов от 12 февруари 1997 година.

Управлява страната до 21 май същата година, след което е наследено от правителството на Иван Костов.

" Ясно искам да бъда разбран. Преходът в България е завършил. Бил съм и редови член на СДС, бил съм в управлението на държавата, бил съм служебен министър-председател, бил съм кмет на София.

Ние, демократите, когато се извършваше промяната в България, си поставихме цели - свобода на словото. Мислите ли, че по времето на комунизма, щяхме да общуваме така свободно. Не, това не беше възможно.

При комунизма имаше над 90% държавна собственост, а сега има над 90% частна собственост. Това е преходът, който осъществихме. Ние преминахме от една обществено-икономическа система в друга обществено-икономическа система. От страна член на Варшавския пакт, станахме член на НАТО."

 Това каза пред Дир.бг Стефан Софиянски, премиер на служебното правителство в онези исторически времена.

"Хората демократи осъществихме промяната и то въпреки съпротивата на бившите комунисти, срещу които се борихме. За това смятам, че постигнахме нашите цели.

А какво стана после. Хора като Станишев, като Бойко Борисов, които преди 1997 година бяха членове на комунистическата партия, нищо не направиха в новите условия.

Понеже те не са го преживявали, а са били против, те просто не можаха да използват предимствата ни на това да сме член на Европейския съюз. Вече 15 години се лутаме.

Така че преходът на България от комунизъм към демокрация е приключил безвъзвратно. Друг е въпросът за разочарованието от нескопосното управление на България от некомпетентни хора.", каза още Стефан Софиянски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай