Свиваме ранните пенсии от 2015 г.

Не бива да има осигуряване по съсловия и професии

Свиваме ранните пенсии от 2015 г. | StandartNews.com

След решенията за замразяване с 1 г. на стажа и възрастта за пенсиониране, за запазване на тавана на парите за старост и за вдигане на максималния осигурителен доход експертите от съвета за пенсионни промени продължават своята работа. Какви реформи да очакваме в близките и по-далечни години? Ще има ли промени в Кодекса на труда? За отговорите на тези въпроси потърсихме зам.-министъра на труда и социалната политика Светлана Дянкова.

- Г-жо Дянкова, експертите от съвета за пенсионни промени дадоха своите виждания за краткосрочните мерки, които трябва да залегнат в бюджета за 2014 г. Какви ще са следващите теми, по които ще дебатира този съвет?

- Това са средносрочните мерки. Няма как да избягаме от дебата за ранните пенсии, от пенсионирането на хората при първа и втора категория труд. Тук почти всички участници в консултативния съвет поставят въпроса какво да се прави от 1 януари 2015 г., когато е планирано да започне изплащането на професионалните пенсии изцяло от частните професионални фондове. Не е тайна, самите фондове предупреждават, че тези пенсии ще бъдат много ниски по различни причини. Вече има коментари отново да се удължи преходният период, в който НОИ допълва тези пенсии. Това ще е в съответствие и с нарастването на пенсионната възраст и стажа за работещите при масовата, трета категория труд. Т.е. изплащането на пенсиите за първа и втора категория да започне да се извършва от професионалните фондове не от 2015 г., а от 2016 г. Но удължаването с една година няма да реши проблема. Много от хората, които е трябвало да бъдат осигурявани с по-високи вноски в професионалните фондове, не са били осигурявани от своите работодатели редовно. Има хора само с една вноска на година, други - с две-три, трети пък са били осигурявани половин година.

- Не може ли да се изиска от тези работодатели да попълнят липсващите осигуровки? Все пак допълнителното осигуряване за първа и втора категория труд в професионален фонд е задължително, не е доброволно.

- Не виждам как ще накараме работодатели да плащат вноски, дължими някога през годините. Тук идваме до темата за криминализирането на укриването на осигуровки.

- Т.е., ако криминализирането се въведе, би решило този проблем?

- Да, то ще се разпростре върху всички работещи, не само върху тези от масовата, трета категория труд. Проблемът с осигуряването в професионален фонд ще дискредитира системата, защото, когато по партидите са натрупани малки сметки заради неплащане на вноски от работодателите, то дори да се начислява доходност, пенсиите ще бъдат много ниски.

- Смятате ли, че се налагат промени и при осигуряването в универсални фондове, т.нар. втора пенсия?

- Дебатите тук отново очаквам да са във връзка с тази неритмичност на внасяне на осигуровките. Но тук положението е по-лесно. Защото в универсалните фондове вноските са споделени между работодателите и работниците. Докато при професионалните са само работодателски. Разбира се, и за универсалните фондове стои въпросът за размера на пенсиите, които ще се получават от тях. И може би ще се води дебат за промяна на датата, от която ще започнат да се изплащат тези пенсии - да не бъде от 2023 г., а по-късно, отново във връзка с нарастването на възрастта за пенсиониране. Този въпрос ще го коментираме догодина, след като се види как точно тя ще расте. Знаете, че замразяването на възрастта и стажа за работещите при трета категория труд ще бъде само за една година и по този въпрос се получи консенсус от експертите. През 2014 г. трябва да се реши как да се приложи препоръчаният от експертите автоматичен механизъм за корекция на възрастта за пенсиониране. Това е голяма новост, истинска реформа, с която възрастта за пенсиониране ще се определя автоматично с продължителността на живота след пенсиониране. Тази тема ще я дебатираме през цялата 2014 г. Експертите ни препоръчаха да не бързаме, добре да го обмислим. Ще проучим опита на страни като Дания, Италия, Испания, за да видим дали оттам не можем да вземем нещо, което ни устройва.

- За пенсионирането на военните и полицаите обединихте ли се в консултативния съвет около общо виждане?

- Да и това е връщане към принципите на осигуряването като солидарност и осигуряване за стаж и възраст. Не бива да има осигуряване по съсловия и професии. Рискът "старост" е еднакъв за всички работещи, независимо с какви професии са. Експертите смятат, че трябва да има възраст за пенсиониране на военните и тя да нараства както за хората при трета категория труд. Както и да има възраст за пенсиониране на полицаите и държавните служители в системата "Сигурност".

- Но то няма да се случи от догодина.

- Но това не означава, че ще остане така. Ще продължим да го дискутираме с намерението от 2015 г. да се промени. Аз съм сигурна, че самите военни и полицаи ще разберат, че удължаването на трудовия им живот е в тяхна защита, а не в тяхна вреда.
Друг сериозен проблем, който ще обсъждаме в консултативния съвет, са инвалидните пенсии. За тяхното ограничаване вече няколко пъти има препоръка от Еврокомисията. Защото продължават злоупотребите и не са изолирани случаите здрави и прави хора да получават инвалидни пенсии. И по този начин да се източва пенсионната система. По света или получаваш инвалидна пенсия, или, ако увреждането ти позволява да работиш, получаваш доходи от трудова дейност без всички онези добавки от държавата. Разбира се, за да се реши проблемът с инвалидните пенсии, трябва и здравната система да се намеси и най-после да се изгради електронната им система. Това са проблеми, които искаме да се случат от 2015 до 2017 г. - инвалидните, ранните, професионалните и универсалните пенсии.

- А в по-дългосрочен план какви промени трябва да се предприемат?

- В дългосрочен план искаме да решим въпроса с изравняването на възрастта за пенсиониране между мъжете и жените. Отново препоръка на Еврокомисията. Ясно е, че увеличението на възрастта няма алтернатива. Но аз ще настоявам за жените тази промяна да бъде колкото може по-гъвкава и отложена във времето. Защото жените бяха натоварени с всички трудности на този наш преход. След 2000 г. най-голямата тежест в осигурителната реформа падна върху жените. В период от 9 години за тях възрастта за пенсиониране скочи с 5 години, а стажът - с цели 14.

- Във вашия ресор са и трудовите отношения. Кои са най-неотложните промени в Кодекса на труда?

- Най-вече във взаимоотношенията работник - работодател в малки и средни предприятия. Сегашният Кодекс на труда устройва големите фирми. Но малките и средните предприятия, фамилният бизнес, трябва да бъдат с друг тип взаимоотношения и регулации. Трябва да се заложи по-голяма гъвкавост. Много хора се стряскат от подобна идея. Те питат: как така ще има един кодекс на труда за големите фирми, а друг - за малките. И започват много спекулации. Всъщност идеята е от малкия бизнес да се изискват по-малко документи, по-малко условности. Преценявайки, че наистина става дума за ателиета, за услуги, за фамилни фирми, да не товарим този работодател, който всъщност е работодател на жена си, с всичката задължителна документация, която имат големите фирми, в които работят много хора и разполагат с ресурси. Ще посоча един пример, даден от министър Адемов, за бръснаря, на когото му искали книга за отпуските, книга за инструктаж, фирма за трудова медицина... И той попитал - аз да работя ли или само книги да попълвам. Иначе промяната, която искаме да направим до края на годината, е свързана със стажуването. Трябва в Кодекса на труда да въведем тази форма на заетост и работодателят задължително да сключва стажантски договори с лица на възраст до 29 години, които са завършили висше или средно образование, но са без трудов стаж. Или нямат професионален опит по специалността. В момента нямаме фигурата на стажантския договор в Кодекса на труда. Този договор не трябва да е за по-малко 6 месеца и не повече от 12 месеца. Той ще се счита за трудов стаж, по него ще се плащат осигуровки и заплащането не трябва да е по-ниско от минималната заплата за страната. В момента уточняваме забележките на синдикатите и работодателите.

- Вие наскоро се обявихте за създаване на трудов съд? Защо?

- Убедена съм, че всички трудови дела, които сега вървят през гражданския съд, трябва да бъдат в отделен съд. И тогава ще бъде улеснен и по-бърз процесът. Защото сега едно трудово дело може да върви с години поради голямата натовареност на гражданските съдилища. Ще търся дебати по тази тема, защото смятам, че това е добре и за работодателя, и за работника. Специализиран трудов съд ще ускори делата и това е добре и за двете страни. Защото тук става дума за връщане на работа или не, за плащане на обезщетение или не - т.е. възстановяване на права и за финансови ресурси. Но и това го оставяме за догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай