Свински грип удари Хасково

Свински грип удари Хасково | StandartNews.com

Разград обяви епидемия, София - на косъм

Нова изненада ни поднесе грипът тази година. Цялата страна е пламнала от щама АH3N2, само в област Хасково вирусът е различен - АH1N1, съобщи за "Стандарт" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Не е ясно защо пандемичният грип е покосил един регион, а всички останали са обхванати от другия вид, известен като "Хонконг" или "Тексас". Най-вероятно обаче хасковлии ще карат заразата по-леко, защото имат имунитет към щама на свинския грип, който върлува в страната последните 4 години. Хората в останалите региони ще карат инфекцията по-тежко, защото "Хонконг" не се е появявал отдавна и сме загубили имунитета си към него.

Грипът продължава да се увеличава в страната макар и бавно. Заболеваемостта се е повишила от 172 на 175 души на десет хиляди, показват данните на НЦЗПБ. Тази седмица епидемия е обявена и в област Разград. През миналата година епидемия имаше в регионите Бургас, Плевен, Стара Загора, Добрич и Варна. Покачва се и заболеваемостта в столицата и София-област. Засега обаче нивата не са епидемични, обясни проф. Кантарджиев. Според специалистите пикът на заразата тепърва предстои.

Най-висока е заболеваемостта от грип в Русе според данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. През последната седмица нивата там са стигнали 430 на 10 000. Епидемия обаче засега не е обявена. Високи са нивата на заболеваемостта и в Шумен - 193 на 10 000. Местните власти заявиха, че регионът е пред епидемия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай