Свилата нарисува трепетите на сърцето

Живописецът Свилен Блажев подреди 200 творби в недовършената от 25 години кюстендилска галерия

Свилата нарисува трепетите на сърцето | StandartNews.com

Въпреки че е покорил над 30 самостоятелни изложби в България, Англия, Германия, Италия, Австрия, САЩ, Япония, Гърция, за познатите и приятелите си ще си остане Свилата. През последната година е бил обзет от поривите на необичаен проект. Вчера в Деня на будителите плодът на усилията му стана достояние за широката публика. В художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил беше открита голяма ретроспективна изложба на Блажев за неговата 60-годишнина. Във всички зали на галерията са подредени над 200 творби, като се започне от "Бъдниците" и се премине праз мащабните християнски триптиси. Верен на себе си, Свилата отправя още едно предизвикателство - освен залите, в които преди това са стояли картините на Майстора, той е изпълнил с дух и останалата от преди 25 години незастроена част. Там маестрото с помощта на приятели е подредил истинска модерна инсталация като предизвикателство към управниците, че е време галерията да бъде завършена.

На уникалното арт събитие в Кюстендил се стекоха гости и от страната. Да поздравят юбиляря дойдоха академиците Румен Скорчев и Светлин Русев, проф. Ружа Маринска, автор на каталог на художника, озаглавен "Живот в живописта". Експозицията беше открита от кмета на Кюстендил Петър Паунов, а Свилата беше поздравен от председателя на СБХ Любен Генов, от проф. Аксиния Джурова и Министерство на здравеопазването. Кюстендилецът и виден колекционер д-р Чавдар Славов предаде на Свилата поздрав от лекарите и обясни, че за тях хората на изкуството са лечители.

Когато преди 50 години в кюстендилското читалище "Братство" чествали годишнина на Стоян Венев, на 10-годишния Свилен се паднало да поднесе подарък на големия художник. Когато малкото момченце подало папката с рисунки на маестрото, той се трогнал, гушнал го и го погалил по бузката. Това за Свилата е бил знакът, който той следва и до днес.

"Не е важно на колко години си, а какъв е духът ти", казва знаменитият творец в навечерието на 60-ия си рожден ден и допълва: "Чувствам се страхотно благодарение на приятелите, семейството и на Господ. Аз съм вярващ човек. Свободата е другото важно нещо, което ми е необходимо да творя, и аз съм я намерил в моя град. Казвам ви, че ви обичам."

ХЕЛОУИН

Кремена Халваджиян стана зомби за Хелоуин преди вечер. В супергрима на стилистката влизаше и кутийка кока-кола, размазана на челото й. Алекс Раева пък с лекота претвори секссимвола Мерилин Монро. Димитър Рачков обаче отказа да се маскира за празника.

Ивет Лалова, която се прибра за първи път в родината след сватбата, реши да го удари на купон и също отиде да празнува Хелоуин в шоурума на автомобилна компания. Новоомъжената Ивет се щракна доволна пред тиква фенер.

Край на лъжите - Силвестър е с нова жена

Новата любима на Силвестър Силвестъров е Ангелина, жената на Жоро, победителя в "Биг брадър 4". Двамата обявиха и във фейсбук, че "са във връзка". Явно раздялата му с Мария Силвестър вече няма как да се крие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай