Световният ден на астрономията е

Световният ден на астрономията е | StandartNews.com

Отбелязваме Световния ден на астрономията на 14 май. В много части на страната ще има разнообразни прояви по повод празника на астрономите.

Астрономическата обсерватория на СУ "Св. Климент Охридски" в парк "Борисова градина" ще бъдат отворени от 16:30 до 22:00 ч. за посетители. Те ще имат възможност да погледнат Слънцето и слънчевите петна, Луната, Юпитер и Галилеевите му спътници, и други подходящи за наблюдение обекти. Програмата ще продължи с лекции и беседи на различни теми, свързани с астрономията. Организатор е Катедрата по Астрономия към Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Планетариумът в родопския град Смолян също ще отбележи деня с разнообразна програма, която започва точно в 18:00 ч. Тя включва лекции на учени и преподаватели от катедра Астрономия и катедра Метеорология и Геофизика към Физически факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Сред темите са: "Българските изследвания на нови в галактиката Андромеда", "Къде и как се раждат звездите?", "Ще се обърне ли скоро магнитното поле на Земята?" и "Какво ново научаваме за атмосферата и океана?".

Постерна изложба на научната и образователна дейност на катедра Астрономия ще бъде представена пред посетителите на планетариума днес. Те ще могат да се запознаят и с вариантите за обучение и научна реализация у нас в сферите на астрофизиката, метеорологията и геофизиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай