Светият Синод не иска "София Прайд"

Светият Синод не иска "София Прайд" | StandartNews.com

София. Светият Синод не одобрява провеждането на традиционното шествие за равни права "София Прайд". Това става ясно от официална позиция, която бе разпространена от пресцентъра на Синода, в Международния ден срещу хомофобията и трансфобията.

"По повод предстоящия гей-парад на 21 юни в столицата, Светият Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия се обръща към държавните и общински институции, както и към самите организатори на „София Прайд 2014" с призив те да анулират този поход на възгорделия се грях, както и съпътстващите го изложбени и други прояви поради тяхната противоестествена и безнравствена същност", става ясно от призива на духовниците.

"Възлюбени, нека любим един другиго, защото любовта е от Бога, и всякой, който люби, е роден от Бога и познава Бога; който не люби, той не е познал Бога, защото Бог е любов, Божията любов към нас в това се яви, дето Бог проводи в света Своя Единороден Син, за да бъдем живи чрез Него. В това се състои любовта, че не ние възлюбихме Бога, а Той ни възлюби и проводи Сина Си да стане умилостивение за нашите грехове". С тези думи от 1 Йоан. 4:7-10 от Светият синод обясняват защо не искат шествието на "различните".

Междувременно, на 16 юни бе открит „София Прайд Филм Фест", който ще продължи до 18 юни на сцената „One More Кино" в парка пред НДК. Събитието, което е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 и се провежда със съдействието на Столична община, е с вход свободен.

"София Прайд 2014" ще се състои на 21 юни от 17:00 ч. Фокусът на прайда е върху липсата на каквито и да е отговорни политики от страна на партиите и институциите у нас за нехетеросексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай